Firmaet MiR udvikler billig mobilrobot med ROS

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

MIR - mobil robot

Firmaet MiR udvikler billig mobilrobot med ROS

ROS (Robot Operating System) blev oprindeligt udviklet og brugt af universiteter, men systemet er nu blevet så populært, at mange robotinnovatører er begyndt at tage systemet til sig. En af dem er firmaet MiR (Mobile Industrial Robots). De udvikler og tester i øjeblikket en mobil robot til det industrielle marked, som skal være enkel, simpel og billig.

Når MiRs første mobile robotkøretøj står klar til lancering i efteråret 2013 er målet, at den skal have en udgangspris på bare 100.000 kroner. Det inkluderer den mobile basisrobot samt navigations- og sikkerhedssystemer til den. Prisen er markant billigere end andre mobile løsninger på markedet nu, og det skyldes ifølge Niels Jul Jacobsen, der er grundlægger og udvikler hos MiR, at udviklingsfilosofien har været ”enklere, simplere, billigere” samt at ”der er blevet lagt rigtig meget fritid i projektet”.

Basiskøretøj til mange formål
MiRs robot er et automatisk mobilt køretøj til interne transport- og logistikopgaver. Basisrobotten er tænkt til at kunne udbygges med yderligere funktionaliteter, hvilket udgangsprisen fint efterlader plads til. Og netop fordi robotten kan udbygges i mange retninger, har udviklerne ikke lagt sig fast på konkrete områder af industrien endnu. 

- Anvendelsesområderne kan være mange. Det kunne eksempelvis være hospitaler, fabrikker, supermarkeder eller endda restauranter. Tanken er, at forhandlerne, med deres markedskendskab, skal være med til at identificere de områder, som kunderne ønsker, forklarer Niels Jul Jacobsen.

ROS er udgangspunktet
Folkene bag MiR har omkring tre års erfaring med ROS og ser store muligheder i at bruge det åbne styresystem.

- Det fantastiske ved ROS er de værktøjer, det stiller til rådighed. Alt er open source og det vil sige, at kildekoden er tilgængelig, hvis man får brug for den, hvilket absolut ikke er tilfældet for proprietære værktøjer. Vi har tidligere brugt Microsoft Robotics Studio, men det har vi nu udfaset fuldstændigt, fortæller Niels Jul Jacobsen og fortsætter.

- ROS er rygraden i vores robots kommunikationssystem. Vi bruger blandt andet drivere til kamerasystemer og scannere. Derudover har ROS også diverse brugbare biblioteker.

Lavpraktisk indlæring
- Det minder faktisk om oplæring af en ny medarbejder: Man kører robotten til en position, fortæller den, hvor den er og derefter hvor den skal køre hen, når den kender flere steder, forklarer Niels Jul Jacobsen.

Idéen om en enklere, simplere og billigere mobil robot opstod på en konference i USA og bygger samtidigt på tidligere erfaringer med projekter, hvor platformen har været for dyr i forhold til det formål, den skulle udføre.

MiR har p.t. en alfaversion færdig. Betaversionen, hvor slutbrugere inddrages, er planlagt til test hos firmaer fra slutningen af april og tre måneder frem, hvorefter robotten er klar til den endelige lancering på nordens største industrimesse hi[13] i Herning til september 2013.

Fremtidig udvikling af ROS
Overordnet tror Niels Jul Jacobsen, som udover fritidsarbejdet i MiR også er projektchef hos Mærsk McKinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet, at ROS vil udvikle sig i tre retninger i fremtiden.

- ROS Industry vil opnå en vis succes. Samtidig vil små firmaer, som vores, begynde at bruge ROS som grundlag for deres programmering. Og sidst men ikke mindst tror jeg, at hovedretningen for ROS vil blive defineret af de midler, som den amerikanske stat poster i deres Grand Challenge, som fx er grunden til at der i 2005 blevet udviklet mobile robotter. Næste skridt i udfordringen er at skabe en robot, som eksempelvis kan gå ind i et brændende hus og hente en bevidstløs mand ud. Det vil i høj grad være med til at forme udviklingen af ROS, og funktionaliteter som vision, kunstig intelligens og Gazebo-simulation vil være afgørende her.