Flere dronevirksomheder i Danmark

Stig Yding Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 04.

Droneteknologi

Flere dronevirksomheder i Danmark

Antallet af dronevirksomheder i Danmark er støt stigende – Droner bruges professionelt især af enkeltmandsvirksomheder, viser ny optælling

Antallet af registrerede dronevirksomheder i Danmark er støt stigende. Men væksten i virksomheder omsættes kun langsomt i antallet af ansatte. Det viser en ny optælling af dronevirksomheder i Danmark fra Teknologisk Institut. Optællingen viser også, at dronevirksomhederne koncentrerer sig i København, Aarhus og Odense.

- Den manglende vækst kan forklares med, at antallet af dronevirksomheder, der fx tilbyder luftfoto, overstiger efterspørgslen. Andre virksomheder peger på, at lovgivningen sætter begrænsninger på udviklingen af den professionelle brug af droner. Den danske lovgivning kræver for eksempel, at droner skal flyve inden for synsvidde af operatøren, siger seniorkonsulent Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut har i rapporten Flere droner i Danmark – Status, potentialer, lovgivning og marked identificeret 484 virksomheder, der arbejder med droner og droneteknologi. I 2017 er der registreret 94 nye dronevirksomheder, mens tallene for 2016 er 74. I 2015 blev der etableret 62 nye dronevirksomheder i Danmark. 76 procent af samtlige virksomheder arbejder inden for området service, som kan være fotografer, landmålere eller ejendomshandlere. Den næststørste gruppe - på ni procent - er offentlige virksomheder som fx Beredskabsstyrelsen, andre myndigheder, universiteter og kommunale brandvæsener.

Ifølge optællingen benyttes droner professionelt især til luftfoto, opmåling og inspektion, journalistik og reklame. Her svarer 24 procent af de adspurgte, at dronerne kan være udstyret med avancerede kameraer, der kan måle varmeudstråling. 30 procent af de adspurgte analyserer dronedata med software.

- Der foregår til stadighed en udvikling af de sensorer, kameraer og tilhørende software, som dronerne kan udstyres med. Allerede nu er man i branchen i fuld gang med at bruge og videreudvikle mere avanceret brug af droner end for eksempel blot til brug for almindelig luftfotografering, siger sektionsleder Lars Dalgaard, Teknologisk Institut.  

Et eksempel er inspektion fra luften, hvor Teknologisk Institut har kombineret eksisterende droneteknologier, så man med en drone kan inspicere og skadesregistrere bygninger. Dronen foretager en komplet fotografisk scanning af de dele af bygningen, som skal inspiceres i højden. Resultatet bliver en 3D-model, som efterfølgende danner baggrund for den indledende skadesregistrering.

  • Droneinspektion

 


Eksempel på droner til landbrug og i gartnerier

 

Teknologisk Institut har gennemført kortlægningen i foråret 2018. Kortlægningen omfatter både en screening af danske virksomheder samt en survey med 105 danske dronevirksomheder. Kortlægningen fra Teknologisk Institut er en del af resultatkontrakten ”Professionelle civile droner”, udarbejdet for Styrelsen for Forskning og Uddannelse.

Yderligere oplysninger

Seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2740, mail: stys@teknologisk.dk.