Forbrugertest skal sikre åbningsvenlige emballager

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 80.

Forbrugertest skal sikre åbningsvenlige emballager

Der arbejdes på EU-niveau med at udvikle en fælles standard for forbrugervenlig emballage. I den forbindelse har Teknologisk Institut gennemført en forbrugertest af forskellige emballager som led i et nordisk standardiseringsprojekt.

Knap hundrede personer har deltaget i forbrugertesten på Teknologisk Institut, herunder gigtplagede, men også personer uden handicaps. Den første opgave for testpersonerne var at dreje på et marmeladeglas med metallåg, mens Instituttets tekniske udstyr målte, hvor mange kræfter personerne havde i fingrene.

Dernæst skulle de besvare spørgsmål om deres daglige vanskeligheder med at åbne emballager og deres eventuelle funktionsnedsættelser på øjne og hænder mv. Herefter skulle de åbne otte forskellige typer af dagligvareemballager, lige fra konservesdåsen med ringlukning og pilleæsken med skruelåg til slikposen og pålægspakken med kogt skinke. Alle handlinger under testen blev optaget af et kamera.

Undervejs i testforløbet blev personerne ud fra et spørgeskema udspurgt om deres oplevelse af, hvor let eller vanskeligt det føltes at åbne de forskellige emballager. 

- Vores opgave i projektet er at indsamle en praktisk viden om forbrugertest af forskellige typer emballage til at sikre bedre dagligvareemballager, der er til at åbne, siger sektionsleder Søren Rahbek Østergaard fra center for Plast og Emballage på Teknologisk Institut.

Resultaterne fra forbrugertesten skal bruges til at fremlægge faglig dokumentation til at varetage skandinaviske synspunkter i den debat, der om nogle år munder ud i en fælles europæisk standardisering i forhold til detailemballager.

Omkring 700.000 danskere har svært ved at åbne en pakke pålæg. Problemet er voksende, fordi der bliver flere ældre og samtidig flere med gigt, der ikke længere har så god en finmotorik og styrke i fingre og arme.