Fremtid i viden om nano

Tine  Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 46.

Fremtid i viden om nano

September 2009

Ny hjemmeside i spil fra Teknologisk Institut om Nanoteknologi. Den er særligt velegnet til undervisningsforløb på gymnasier, erhvervsuddannelser og biblioteker landet over.  

Flere og flere færdigvarer indeholder nanoteknologi, heriblandt flere tekstiler og rengøringsmidler. Antallet af registrerede produkter er i perioden fra marts 2006 til august 2008 steget fra 212 til 803, og er stigende. (Kilde: Woodrow Wilson, Nanotechnology Consumer Product Inventory).

Den stigende brug af nanoteknologi gør oplysningen til kommende forbrugere, udviklere og studerende ekstra relevant. Hjemmesiden er derfor oplagt til brug i undervisning på folkeskoler, gymnasier, erhvervsskoler og biblioteker, da den indeholder oplysninger vedrørende miljø- og sundhedsspørgsmål i købssituationer, hvor forbrugeren overvejer køb af nanoteknologiske produkter på nettet eller i en butik. Og desuden giver den mere generel introduktion til nanoteknologi og fremtidige produkter.

Klar besked
Teknologien benyttes allerede, eksempelvis i forskning inden for medicin, energiproduktion og lagring.  Hjemmesiden giver på en overskuelig måde gode råd og svar på spørgsmål om miljø, sundhed og nanoteknologiske produkter.

Illustration over størrelsesforhold der viser en fodbold, en loppe og DNA-streng i nanometer.Hjemmesiden præsenterer tre produktgrupper, hvor der i dag findes nano-produkter på markedet; rengøring og overfladebehandling, Energi- og miljøteknologier samt antibakterielle produkter.  Men hvad er Nanoteknologi? Nano er en måleenhed svarende til en milliardtedel meter (Nm=Nanometer). Nanoteknologi er dermed ikke en bestemt teknologi, men en teknologisk platform af viden, udstyr og materialer.

Nanoteknologi til debat
Der er blandt miljø- og sundhedsforskere, politikere og medier stor debat om, hvorvidt nanoteknologi kan betale sig både økonomisk, funktionelt og hygiejnisk set. Forskningen viser indtil videre ikke, om brug af nano er skadeligt for miljøet. Fordelene ved nanoteknologi er, at det kan fremme et mindre forbrug, idet produkter, der indeholder nanoteknologi, ofte har længere holdbarhed. Nanoteknologi kan i nogle tilfælde ydermere benyttes til nedsættelse af forurening.

På nanoshoppen finder du derudover også flere links, hvis der er brug for mere information om arbejdsmiljø, myndigheder, sundhed og etik.

Hjemmesiden er udarbejdet på baggrund af videnskabelige undersøgelser og rapporter fra Danmark og udlandet frem til 2009. Det videnskabelige grundlag for præcise anbefalinger
er fortsat under udvikling. Hjemmesiden er udarbejdet af Teknologisk Institut med støtte fra Tips- og Lottomidler for Forsknings- og Innovationsstyrelsen. 
 
 

Læs også Nanoteknologi på erhvervsuddannelserne?