GreenF økologisk gødning

Bodil Højland Lorentzen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 39.

Oekologisk goedning

GreenF økologisk gødning

De økologiske organisationer har besluttet, at der skal ske en udfasning af konventionel husdyrgødning i økologisk jordbrug fra 2015-2021. Det betyder, at de økologiske landmænd og gartnerier skal finde en alternativ økologisk gødning til deres afgrøder. Dette uden at omkostningerne stiger for meget.

Carsten Jacobsen, som nu har startet gødningsvirksomheden Green F, havde en ide om at udvinde næringsstoffer fra blandt andet hestebønner til at skabe økologisk gødning med et højt næringsstofindhold. AgroTech var med til at udvikle og teste ideen i praksis.

AgroTech testede konceptet i laboratoriestørrelse og påviste, at det var muligt at producere gødning, økologisk protein og bioethanol ved fermentering af hestebønner. På basis af resultaterne i vores rapport “Samproduktion af bioethanol og økologiske hestebønner” valgte Carsten Jacobsen at investere i projektet og starte virksomheden Green F. I samarbejde med JH Stålindustri har han udviklet et multifunktionsanlæg, som kan producere økologisk gødning og økologisk protein. Gødningen bliver samtidig forsuret, hvilket minimerer kvælstoftabet ved udbringning. Under fermenteringsprocessen dannes også bioethanol ved omsætning af kulhydraterne, som kan destilleres og bruges som brændstof.

En kommerciel succes
Green F sælger i dag deres egen økologiske gødning hovedsageligt til gartnerier. Men derudover har de også udviklet modulbaserede multifunktionsanlæg, som de økologiske landmænd har mulighed for at købe og derved selv producere egen gødning. Anlægget har en kapacitet på 20.000 kg N om året, hvilket rækker til en middelstor planteproduktion på omkring 118 ha.

Den økologiske gødning testes i øjeblikket i storskala af Aarhus Universitet til dyrkning af bl.a. økologisk persille i gartnerier, hvilket er en branche, Green F har opnået stor kommerciel succes inden for.

Billedet på denne side er venligst stillet til rådighed af Inger Bertelsen, Videncenter for landbrug, Økologi