Grøn emballage - kan man blæse og have mel i munden?

Lars  Germann

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 00.

Plastkapsler

Grøn emballage - kan man blæse og have mel i munden?

Leder i magasinet Medlemsinformation, april 2019

Når slutbrugerne efterspørger grønnere emballage, tager de for givet at brugeroplevelsen er den samme, men hvordan sikrer man en uangribelig kvalitet, når der er tale om helt nye og uprøvede materialer?

Plast og Emballage er et af Danmarks største kompetencecentre inden for plastkomponenter og overflader. Indenfor et kommercielt program bestående af en bred vifte af standardiserede prøvninger og analyser af plastmaterialer udfører vi hvert år et stort antal bedømmelser og tests af plastindustriens materialer i henhold til en lang række af standarder. Formålet er typisk at sikre den rigtige kvalitet af materialer og produkter. Når industrien beder os om at dokumentere deres produkts performance, er dét typisk et behov for forudsigelighed, f.eks.

  • Sikkerhed for at skræddersyet produkt møder slutbrugeren som planlagt
  • Holdbarhed af forædlet fødevare når den eksporteres oversøisk
  • Problemfri drift så ledelsens kan rette fokus på produktudvikling

Det seneste år har Teknologisk Institut været i dialog med mange kunder som ønsker at integrere genbrugsplast i deres emballage. Stadigt stigende krav til cirkulær økonomi (genanvendelse) og forbrugerkrav om at minimere brugen af plast gør den type at produktinnovation både prisværdige og nødvendige, men de indebærer ofte et kompromis i forhold til forudsigelighed, da genbrugt plast sjældent har ligeså ensartede egenskaber som virginplast – dvs. plast der ikke er genbrugt.  

Normalt kan man ikke blæse med mel i munden, men ved at tilrettelægge processen for materialeskift omhyggeligt, kan det gøres mere overskueligt at afveje hvor det er muligt at gå på kompromis med forudsigeligheden og samtidigt få et overblik over de mulige konsekvenser af et sådant materialeskift.

I visse brancher er konsekvenserne af et fejlet plastprodukt så store at man har valgt at begrænse mulighederne, f.eks. skal man søge forhåndsgodkendelse til genbrugsplast, hvis emballagen har kontakt med fødevarer. Et andet eksempel, som ikke omhandler emballage, er trykbærende rør til vand, som kun må være fremstillet i virgin polyethylen.

Første skridt er derfor compliance, og mange virksomheder har da også undersøgt lovgivningen på området før de henvender sig til Plast og Emballage for yderlige vejledning. Typisk har virksomheden også fundet 1-2 lokale leverandører som de stoler på, og har måske lavet prøveproduktioner. Hvor meget der skal til for at skabe en betryggende ”ro i maven” er selvsagt et spørgsmål branchekrav, dokumentationskrav i forsyningskæden og om temperament og risikovillighed.

Accelereret ældning har til formål at fremprovokere fejl eller andre effekter i løbet af kort tid, men man kommer sjældent helt uden om et realtidsstudie.

Diagram der viser ældningsstudie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et ældningsstudie kan tilrettelægges på mange måder, og diagrammet illustrerer hvordan Plast og Emballage typisk assisterer virksomhederne med at skabe en fornøden og betryggende sikkerhed. Der kan ikke opsættes helt faste fremgangsmåder, så vi går i grundig dialog, og spørger hvor meget virksomheden vil investere i at forebygge ubehagelige overraskelser.

Vores holdning er at genvunden plast er en ressource som er for værdifuld til at blive efterladt i naturen. Hvordan ressourcen bedst udnyttes og den efterfølgende værdi som ny råvare, afhænger af renhedsgraden, og som det er beskrevet i artiklen ”Diesel-brændstof fra plastaffald” på side 7, kan én mulighed være at omdanne mindre ren plast til en anden værdifuld ressource, som der vil være behov for et godt stykke frem, nemlig diesel-brændstof. God ide, men brændstof er væk, når det er brænd af. Forarbejdes plast til nye råvarer, kan det genbruges igen og igen. Det burde være en oplagt ide.

Online nyhedsmagasin

Vil du modtage nyheder og artikler om plast og emballage i din indbakke? Tilmeld dig vores online nyhedsmagasin her.