Her er teknologien som vil forandre produktionsverden

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Her er teknologien som vil forandre produktionsverden

Fremtidens fabrik er online - og på din trappesten. Det forudser World Economic Forum, som udpeger ti fremspirende teknologier for 2015. Én af disse ti teknologier er, hvad de kalder distribueret fremstilling.

I dag bliver råmateriale samlet og fabrikeret i store centraliserede fabrikker, som herefter sender identiske produkter ud til videre distribution. Teknologi vil ifølge World Economic Forum revolutionere denne proces, så råmaterialer og produktionsmetoder bliver decentraliseret. Produkter vil altså blive produceret tættere på kunden.

- Det er et spændende scenarie. Det betyder mere produktion til danske virksomheder og dermed flere arbejdspladser. For at bevare konkurrenceevnen i forhold til de nære markeder kræver det dog et fleksibel produktionsapparat, som vi kun kan få ved at fortsætte vores udvikling og anvendelse af blandt andet adaptiv sensorteknologi, siger faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut.

Virksomheder rykker tættere på kunden
Distribueret fremstilling går ud på at erstatte så meget som muligt af den materielle logistikkæde med digital information, så produkter ikke skal produceres i fjerne lande med høje transportomkostninger til følge.

En stol vil for eksempel kunne blive fremstillet i en lokal produktionsfacilitet gennem anvendelse af digitale arkitekttegninger og computeriserede skæreværktøjer, og herefter blive samlet af kunden selv.

Lettere adgang til markedet
Ikke alt vil kunne blive produceret på denne måde, og traditionel produktfremstilling vil stadig blive bibeholdt til de mest komplekse forbrugerprodukter. Men det vil alligevel betyde en stor omvæltning og forskydning af magtbalancen, forudses det.

- Det sænker barriererne for markedsadgang ved at reducere mængden af kapital, som er nødvendig for at bygge de første prototyper og produkter, skriver World Economic Forum, som også pointerer, at det muliggør et mere effektivt brug af ressourcer med mindre kapacitetsspild i centraliserede fabrikker.

Distribueret fremstilling kan måske også betyde enden på standardisering og fremme en bredere diversitet i de produkter, vi kender i dag. Det kan for eksempel betyde, at biler får individuelt design og telefoner bliver skræddersyet dine behov.

Listen med spirende teknologier - som er udarbejdet af et panel sammensat af 18 eksperter - udpeger også teknologier som næste generations robotteknologi, additiv fremstilling, fremspirende kunstig intelligens og droner.

Grafik: World Economic Forum