Hvad er OEKO-TEX?

Anette  Werner

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 07.

FAQ om OEKO-TEX mærkningen til tekstiler

Hvad er OEKO-TEX?

Kender du produktmærket OEKO-TEX®? STANDARD 100 by OEKO-TEX® mærket er din garanti for produkter uden skadelig kemi. Mærket gør det nemt for dig at vælge produkter, som ikke er skadelige for din sundhed og er mindre belastende for miljøet. Teknologisk Institut er den danske repræsentant for OEKO-TEX® og vi har udarbejdet en lille oplysende FAQ, så du kan lære OEKO-TEX® mærket lidt bedre at kende.

Hvad er STANDARD 100 by OEKO-TEX®?

STANDARD 100 by OEKO-TEX® er et uafhængigt produktmærke for alle typer tekstile produkter testet for skadelig kemi. Mærket har tilnavnet ”Tiltro til tekstiler”. Produkter der bliver certificeret, omfatter bl.a. beklædningsprodukter, tekstile produkter til babyer og børn og boligtekstiler. Det er vigtigt at understrege at mærket kun er gyldigt, hvis det er påført et fortløbende nummer og et institutnavn i stedet for nummer 00000000.

Hvad vil det sige, at et produkt er certificeret i henhold til STANDARD 100 by OEKO-TEX®?

Det vil sige at hele produktet er blevet testet for skadelige stoffer på et laboratorium – også f.eks. lynlåse, knapper, sytråd og fyld i dyner og puder. OEKO-TEX®-kravene er langt mere omfattende end lovgivningens og de afhænger af, hvor tæt på kroppen tekstilerne er i brug. Jo mere kontakt med huden, desto strengere krav. Der er særligt strenge krav til de produkter, der bruges af børn op til tre år. Test og kontrol er uvildig og foretages kun af et af de 18 godkendte OEKO-TEX® institutter. Det øger troværdigheden og mindsker risikoen for fejl.

Hvordan bliver mærkningsordningen kontrolleret?

Et OEKO-TEX® certifikat skal fornyes hvert år og det certificerede produkt bliver testet i den forbindelse. Derudover bliver der hvert år lavet stikprøvekontrol på 25-30% af alle produkter på verdensplan med STANDARD 100 by OEKO-TEX®-mærket. OEKO-TEX® institutterne krydstjekker hinanden, og det øger mærkningens sikkerhed og troværdighed.

Hvem beslutter hvilke skadelige stoffer produkterne skal testes for?

OEKO-TEX® er en demokratisk forening som 2-3 gange årligt diskuterer – og stemmer om - forbedringer af standarder, prøvningssystem og testmetoder, ud fra ny lægefaglig viden om sundheds- og miljøskadelige stoffer, ny lovgivning om kemikalier og udviklingen på tekstilområdet. Du kan se hvilke skadelige stoffer, OEKO-TEX® tester for her: http://www.okotex.dk/om-oeko-tex/sundhedsskadelige-stoffer/

Hvad adskiller OEKO-TEX® fra andre mærkningsordninger?

Fordelen ved OEKO-TEX® mærkningsordningen er, at den er lettere at gå til. Som producent skal man typisk igennem en længere godkendelsesprocedure ved andre mærkningsordninger, mens man i OEKO-TEX® mærkninsordningen i stedet tester det færdige tøj. Det gør det nemmere for producenten og sikkerheden i tøjet er stadig helt i top for forbrugeren

Du kan læse mere om OEKO-TEX® og en række andre mærkningsordninger i bogen Tekstil - brugsegenskaber og vedligeholdelse eller på OEKO-TEX®´s danske hjemmeside: http://www.okotex.dk/