Hvordan virker låget på en øldåse?

Søren Bastholm Vendelbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 24.

Hvordan virker låget på en øldåse?

Hvis man i den store bog om emballager (The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology), slår op, hvordan låget på en øldåse sidder fast, finder man noget som billedet på Figur 1.

Billedet viser en tegning af, hvordan låget på en dåse hænger sammen med en dobbelt bukket samling
Figur 1: Tekstbogens svar på, hvordan låget på en dåse hænger sammen med dobbelt bukket samling.


To stykker aluminium er foldet mellem hinanden og dette giver nok styrke til at holde dåsen sammen. Men hvorfor er den tæt? To metalfoldninger vil ikke kunne holde dåsen gas- eller vandtæt, og hvordan ser det ud i virkeligheden?

Da det grundet compliance med alkoholpolitikken på Teknologisk Institut var overraskende svært at finde en øldåse, må vi nøjes med at kigge på en rød sodavandsdåse (se Figur 2).

Hvis man klipper dåsen op omkring samlingen af låget, kan vi nærstudere samlingen. Men det er svært at se noget med det blotte øje. Selv under mikroskop er det svært at skelne præcist, hvordan samlingen er lavet. Figur 3 viser et mikroskopbillede af samlingen, men på grund af normale mikroskopers lave dybdeskarphed er det svært at få et skarpt billede af hele samlingen.

Mikroskopbilledet kan gøres bedre, hvis man først indstøber samlingen i epoxy og dernæst skærer et udsnit ud, man så til sidst polerer ned. Vi har dog en anden løsning til rådighed, et Røntgen-mikroskop. Med dette kan vi tage et billede, hvor vi gennemlyser samlingen og derved kan se igennem den. Et eksempel på et sådant billede ses på Figur 4.

Et røntgenbillede giver ikke meget bedre information, selv om det er muligt at se igennem aluminiummet. Men hvis man tager mange røntgenbilleder fra forskellige vinkler, kan man samle billederne i et CT-scan-software, der giver 3D-informationer fra det emne man skannede. 
En 3D-model fra CT-scannet kan ses i Figur 5.

Ud fra 3D-modellen kan man vilkårligt vælge et udsnit. Et eksempel på dette ses på Figur 6, og her kan man se hele samlingen. Man kan se at låget er lidt tykkere end resten af dåsen, og det er tydeligt, hvordan låget og dåsen er foldet op omkring hinanden. Det ser ud til, at den store bog om emballager havde ret, men vi kan også se, at der mellem de to metallag er et gråt pakningsmateriale, der holder dåsen tæt. Hvis dåsen ikke var samlet korrekt, ville det være tydeligt i vores CT-scan.

Billedet viser en rød aluminiumdåse set fra toppen af så man kan se åbningenBilledet viser et udklip af toppen af en rød aluminiumdåse, som viser samlingen af toppen                                     
Figur 2: En rød sodavandsdåse og et udklip af samlingen af dåse og låg

Billedet viser et mikroskopbilede af samlingen på en aluminiumdåse    Billedet viser et røntgenbillede af samlingen på en aluminiumdåse
Figur 3: Mikroskopbillede af samlingen                     Figur 4: Røntgenbillede af samlingen                   

Billedet viser en 3D-model af en aluminiumdåses lågsamling baseret på røntgenmålingerne - CT-scan
Figur 5: 3D-model baseret på røntgenmålingerne (CT-scan) 

Figuren viser et udsnit fra en 3D-model af en aluminiumdåses lågsamlingFiguren viser zoom-ind på et udsnit fra en 3D-model af en aluminiumdåses lågsamling
  Figur 6: Et udsnit fra 3D-modellen, og zoom-ind på samlingen. Læg mærke til den grå farve mellem metallet.