I skyen kan alle programmere robotter

Mads  Mathiesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 83.

-

I skyen kan alle programmere robotter

Det er blevet nemmere at programmere robotter til at udføre simple opgaver gennem de seneste år – her er skoleeksemplet Universal Robots, der netop har fejret 10 års jubilæum, og mange andre robotfabrikanter har fulgt trop med mere brugervenlige interfaces. Det er dog stadig vanskeligt at programmere robotter til mere avancerede opgaver, så som svejsning, dispensering, eller afgratning langs en bane. Simple baner kan programmeres relativt nemt, men hvordan får man en robot til at følge en bølget kurve, der ikke ligner en cirkel eller en lige linje?

Et eksempel på en dansk SMV med denne konkrete udfordring er Purifi Transducer Technology, der laver high-end højtalerenheder, med det overordnede mål at bringe produktionen af hifi-udstyr tilbage til Danmark. I den proces skal magneterne i højtalerne limes sammen, limen skal påføres i en korrekt bane, så den dækker hele fladen, og der skal produceres magneter i mange forskellige størrelser.

- Når man har et relativt højt produktmix, og skal i gang med at automatisere, skal man finde de rigtige værktøjer til at starte med. Vi kunne ikke umiddelbart finde et værktøj, der passede til vores use case, og samtidig var let tilgængeligt, fortæller Carsten Tinggaard, CEO ved Purifi Transducer Technology.

Netop dispensering af lim var udgangspunktet i et for nyligt afsluttet fagligt projekt, som Purifi Transducer Technology har gennemført i samarbejde med Teknologisk Institut, Innovationsnetværket RoboCluster, Aarhus Universitet, HappTec og Technicon. Her blev det undersøgt, hvordan robotbaner kan genereres automatisk ud fra CAD filer, og hvordan dette kan gøres tilgængeligt for SMVer – ved dels at gøre det nemt at bruge, og dels lægge beregningen op i skyen, så der ikke skal investeres i dyrt software. Cloud computing åbner nemlig også op for, at slutbrugeren kan betale for bare én enkelt bane i stedet for hele softwaren.

- Selv om der findes mange systemer til offline-programmering, kan de danske SMVer ikke bruge dem, da der skal investeres både tid og penge i indkøb og uddannelse. Ved at indføre den avancerede funktionalitet og beregning i skyen, og gøre det nemt at bruge, har vi pludselig en løsning, hvor stort set alle virksomheder, der har en robot, kan være med for et forholdsvist lille beløb, siger Mikkel Rath Hansen, der er seniorspecialist ved Teknologisk Institut.

Cloud-computing løsning
I projektet er der udviklet en cloud-computing løsning, der automatisk genererer robotbaner ud fra CAD-filer, som brugeren uploader. Her skal brugeren bestemme nogle få simple parametre som hastighed og orientering af dispenseringsværktøjet. Desuden bestemmer brugeren, hvilket format robotbanen skal have – i projektet er udgangspunktet et robotprogram til en Universal Robots robot (UR), men det kunne også være til en anden robotfabrikant. Derefter modtager brugeren den beregnede bane i et UR-program, der kan eksekveres med det samme på robotten. Dermed kan alle med bare en smule teknisk snilde programmere robotter til at udføre selv avancerede opgaver.

- I Happtec tror vi på, at fleksibel automation handler om at sikre, at de stadigt mere avancerede robotter bliver enklere at anvende i det produktionsmiljø, de skal indgå i, og til de processer de skal udføre. En ’demokratisering af robotprocesserne’ er centralt i Happtecs automationsfilosofi. I den forbindelse tror vi på, at ’skyen’ kommer til at spille en vital rolle. Ved at lægge værktøjerne i skyen bliver værktøjerne også mere tilgængelige for flere. Det giver større mulighed for at indsamle erfaring og kontinuert gøre værktøjerne bedre og til gavn for alle, fortæller Andreas Lyder, CTO i HappTec, om potentialet for projektet.

Løsningen blev vist frem på et gå-hjem-møde hos Teknologisk Institut den 13. december. Her så flere af de fremmødte et stort potentiale i løsningen:

- Der er ingen tvivl om at clouden er fremtiden, også når vi snakker automatisering i de danske produktionsvirksomheder. Vi har brug for mere fleksible robotsystemer i Danmark, der er nemmere at bruge, og her er skyen en central komponent, siger Henrik Christensen, Produktchef hos Bila Robotics.

Projektet har taget første skridt mod at tilbyde avanceret robotfunktionalitet til de danske SMVer ved at lægge dem op i skyen. Selv om projektet har taget udgangspunkt i baneplanlægning, er der potentiale for på sigt også at tilbyde andre komplicerede systemer, så som avanceret vision og simulering mv. gennem skyen, og det vil partnerne fremover arbejde videre med.