Indeklima - Støv og partikler

Thomas  Witterseh

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 11.

Arbejdsmiljø

Indeklima - Støv og partikler

Støv og partikler i indeluften (i boliger, kontorer og skoler) kan skyldes mange forskellige kilder. En del skyldes kilder udenfor, fx trafik og brændeovnsrøg, men hovedparten af partiklerne kommer fra kilder i indeklimaet.

I indeklimaet er det primært de ultrafine partikler, der har bevågenhed. I hjemmet er det aktiviteter som madlavning og ristning af brød, der kan danne mange fine partikler, men tændt stearinlys kan også være en væsentlig kilde – og så tobaksrygning, selvfølgelig. På arbejdspladsen kan partiklerne dannes af fx kopimaskiner.

Der findes endnu ingen grænseværdier for de ultrafine partikler. En undersøgelse fra december 2018 har vist, at partikler fra brændende stearinlys på flere måder kan være mere skadelige end dieselpartikler. WHO har vurderet, at dieseludstødningspartikler er kræftfremkaldende.

Teknologisk Institut har mange års erfaring med måling af ultrafine partikler og tilbyder altid kundetilpassede løsninger.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

  • Måling af partikelmasse i forskellige fraktioner (PM1, PM2.5, PM4 og PM10)
  • Måling af ultrafine partikler
  • Screening for punktkilder