Indeklimaet udfordres på hjemmekontoret

Thor  Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 68.

Indeklima - Hjemmekontor

Indeklimaet udfordres på hjemmekontoret

Pas på indeklimaet, når hele familien er samlet hele døgnet derhjemme, lyder opfordringer fra indeklimaeksperter på Teknologisk Institut.

Når boligerne for tiden omdannes til også at være kontor, skole og daginstitution, kan det give udfordringer for indeklimaet. De fleste vil i første omgang - med mange beboere hjemme hele døgnet – opleve, at luften indendørs bliver for fugtig. Men samtidig kan den tørre vinterluft udendørs, ved udluftning, gøre luften indendørs for tør. Derfor opfordrer indeklimaeksperter fra Teknologisk Institut til, at man holder nøje øje med indeklimaet.

- Luften skal skiftes ud løbende. Bygningsreglementet siger som udgangspunkt minimum en halv gang i timen, men i mange boliger – særligt de lidt ældre, som ikke har egentlige ventilationsanlæg – sker det i praksis i mindre omfang. Når vi så er hjemme allesammen, bliver det nødvendigt at lufte ud; ofte meget mere, end vi er vant til, siger forretningsleder og ingeniør Kristian Vielwerth, Teknologisk Institut.

To liter vand i døgnet

Derfor er rådet, at man er ekstra opmærksom på luftkvaliteten indendørs, når boligen bruges mere. Sektionsleder Thor Hansen, der til daglig arbejder med indeklima og sunde bygninger, påpeger, at en person afgiver ca. to liter vand i døgnet. Derfor er der risiko for, at luftfugtigheden indendørs vil stige og skabe grobund for vækst af fx skimmelsvampe.

-  Det er ikke noget, man skal være bange for. Men vores råd er, at man er mere opmærksom på at lufte ud, bruge emhætten, lukke døren til badeværelset, når man bader, og så videre. De små ting har større betydning nu, hvor vi bruger vores bygninger anderledes, siger Thor Hansen.

Betydning for hygiejnen

Særligt om vinteren, kan udluftning af boligen dog give en anden udfordring; at luften indendørs kan blive for tør. Resultatet kan blive mere statisk elektricitet og udtørring af fx slimhinderne. Den optimale relative luftfugtighed i boligen er mellem 40 og 50 procent – og op til 60 procent om sensommeren.

- Erfaringer fra hospitalsverdenen viser, at den relative luftfugtighed har betydning for hygiejnen og derved for den potentielle smittespredning. Hvis man nyser, så udsender man en sky af dråber, som kan indeholde smitte. Studier viser, at når luftfugtigheden er under 30 procent relativ luftfugtighed vil bakterier og vira fra nys blive i luften og svæve frit rundt i længere tid, siger forretningsleder og ingeniør Kristian Vielwerth.

Han tilråder, at folk bruger en fugtmåler til at holde øje med fugtigheden indendørs. Fugtmålere kan købes både som enkeltstående målere af luftens indhold af fugt og som smarte fugtmålere, som tilføjer målinger af CO2, temperatur mv. og sender målingerne videre til fx en smartphone.

Læs gode råd om bedre indeklima nederst på siden.

Yderligere oplysninger

Sektionsleder Thor Hansen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1268, mail: thhn@teknologisk.dk og forretningsleder Kristian Vielwerth, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2007, mail: kvh@teknologisk.dk.

Gode råd til et bedre indeklima fra Teknologisk Institut

  1. Luft ud. Lav gennemtræk gerne en gang i timen af ca. ti minutters varighed. Man kan også lade emhætten køre på laveste trin hele tiden, eller lade den køre ti minutter hver time.
  2. Fang luftforureningen direkte ved kilden. Sørg for at luften så vidt muligt bevæger sig fra stuer og værelser mod køkken, bryggers og bad og derfra ud i det fri via vinduer, udsug eller emhætte.
  3. Hold styr på den relative luftfugtighed indendørs med en fugtmåler. Hvis luften er for tør, kan man fx tage bad med åben dør, tørre tøj indendørs og sørge for at have blomster og andre planter indendørs – og vande dem flittigt.
  4. Pas på ydervæggene og andre kolde overflader. Når en varm og relativt fugtige luft rammer en koldere overflade, kan det give grobund for skimmelsvamp. Hav gerne ti cm luft mellem møbler og ydervægge samt afstand mellem vinduer og gardiner.