Indkassér produktivitetsgevinst med ny skruerobot

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Indkassér produktivitetsgevinst med ny skruerobot


Så er skruemaskinen blevet til en robot. Teknologisk Instituts robotingeniører har således udviklet en robot, som via visionteknologi selv kan lokalisere skruehullerne på et givent emne og herefter skrue skruerne i. Systemet har de navngivet Screwdriving CoWorker.

- Idéen fra denne automatiske skrueproces er faktisk kommet fra virksomhederne selv, fordi en del danske virksomheder bruger op til 50 procent af deres operatørtid på at skrue skruer i. Og det er dyrt, konstaterer faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut, som i øjeblikket samarbejder med en stor dansk virksomhed, der ønsker Screwdriving Coworker-teknologien implementeret.

Bruger virksomhedernes eksisterende værktøj
Virksomheder skal ikke ud og investere i værktøjer, som de allerede har brugt penge på. Screwdriving CoWorker er designet, så man blot 3D-printer et beslag, som passer til virksomhedens eksisterende skruemaskiner.

- Det specielle ved den her løsning er, at virksomhederne kan komme relativt hurtigt i gang. Mange virksomheder har allerede investeret i robotter. De har allerede investeret i skrueudstyr. Så på den måde kan de ved at kombinere det med et ekstra kamera samt noget software anvende deres robotter til at sætte skruer i deres produkter, fortæller Søren Peter Johansen.

Operatør og robot i samarbejde
Tanken bag Screwdriving CoWorker er at flytte de trivielle opgaver i skrueprocessen over på robotten og dermed frigøre operatøren til det arbejde, som er vanskeligt at automatisere.

- Operatørerne har en afgørende rolle, når den her teknologi skal tages i brug. Idéen er faktisk, at medarbejdere på den enkelte arbejdsplads skal kunne være i stand til at lære robotten, hvor skruehullerne er, så skruerobotten efterfølgende selv kan lokalisere huller, selvom emnet ikke ligger nøjagtig samme sted hver gang, siger Søren Peter Johansen og afslutter.

- Jeg mener, vi med den her teknologi har nået et prisleje så en del virksomheder faktisk bør kigge på denne og tilsvarende teknologier, fordi det kan give dem en øget produktivitet i deres produktion.

I ovenstående video kan du få et kort smugkig på det nyudviklede robotsystem.

Udviklingen af Screwdriving CoWorker-teknologien er støttet af Styrelsen for Forskning og Innovation.