Innovationskonsortiet IdeAl Surfaces

Kristian  Rechendorff

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 23.

B og O case - IdeAl Surfaces

Innovationskonsortiet IdeAl Surfaces

Innovativt koncept til fabrikation af designede funktionaliteter på industrielle komponenter ved deponering og modificering af aluminiumsbaserede belægninger forkortet ”IdeAl Surfaces”.

Innovationskonsortiet, ”IdeAl Surfaces”, ledet af Teknologisk Institut, har sammen med en række danske og udenlandske institutter og firmaer arbejdet med at udvikle slidstærke, korrosionsresistente og visuelt appellerende aluminiumsoverflader, som kan påføres forskellige grundmaterialer. Formålet er bl.a. at kunne fremstille en slidstærk, anodiseret aluminiumsoverflade på et grundmateriale, som ellers ikke lader sig anodisere.

Det er f.eks. attraktivt i forbindelse med emner fremstillet af trykstøbt aluminium, eftersom disse, grundet et højt indhold af silicium og kobber, får et grimt og uensartet visuelt udtryk ved traditionel anodisering. Belægges de trykstøbte emner derimod med et rent aluminiumslag med en optimeret mikrostruktur kan de både poleres, anodiseres og eventuelt også indfarves, hvis dette skulle være ønsket.

Som det ses på billedet bliver det derved muligt at fremstille smukke, robuste aluminiumsoverflader på trykstøbte aluminiumsemner. Denne teknik er ikke kun begrænset til trykstøbte aluminiumssubstrater, men kan i princippet tilføres vilkårlige grundmaterialer, eksempelvis glas og stål.

Efter samme princip kan der yderligere optimeres på deponerede aluminiumsbelægninger gennem doping/legering med bl.a. titanium (Ti) eller zirkonium (Zr). Herved er det f.eks. muligt at designe belægninger, der beskytter mod elektromagnetisk stråling – såkaldte EMC belægninger, som ikke korroderer så nemt samtidig med at deres elektrokemiske potential kan justeres for at undgå galvanisk tæring.

Der er blevet udviklet, testet og afprøvet forskellige generiske teknikker til at deponere aluminium og aluminiumslegeringer bl.a. laser cladding og forskellige vakuumbaserede fordampningsteknikker (PVD) herunder både sputtering og arc.

Projektet blev afsluttet i 2013.