Innovationspartnerskab: Sådan udvikler du som kommune nye, innovative løsninger

Peter  Vest

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 29.

Innovationspartnerskab: Sådan udvikler du som kommune nye, innovative løsninger

Ønsker du som kommune at skabe innovation og løse problemstillinger på en ny og mere effektiv måde i samarbejde med private leverandører? Så kan et innovationspartnerskab være vejen at gå.

D. 1. januar 2016 trådte den nye udbudslov i kraft, hvilket betyder nye muligheder for offentlige indkøb. Sammen med de nye muligheder, er der også kommet mere klare rammer for, hvordan et udbud skal tilrettelægges. Sammen med den nye udbudslov følger også en helt ny udbudsform, nemlig et innovationspartnerskab.

Innovationspartnerskabet er lavet for at gøre det nemmere for fx kommuner at indgå kontrakter om udvikling af nye, innovative løsninger og for efterfølgende at implementere de udviklede løsninger. Det giver kommunerne mulighed for at indgå én eller flere længerevarende kontrakter, uden at der skal gennemføres en separat udbudsprocedure for indkøb af de nye løsninger.

  LÆS OGSÅ10 gode råd til gennemførelse af kommunalt velfærdsteknologiprojekt

Hvornår er noget et innovationspartnerskab?
Et innovationspartnerskab kan som udbudsform anvendes, når en kommune vil udvikle en innovativ vare, tjenesteydelse eller bygge- og anlægsarbejde, som ikke allerede eksisterer på markedet. For at det er en innovativ løsning, skal der eksistere en reel problemstilling et sted ude i kommunen, hvor der ikke allerede er tilgængelige løsninger på problemet. Et innovationspartnerskab er derfor en udbudsform, hvor udvikling af en løsning med efterfølgende anskaffelse af den udviklede løsning er samlet i ét udbud.

Offentlig-Private Innovationspartnerskaber (OPI)
OPI som samarbejdsform ligner på mange måder et innovationspartnerskab, men adskiller sig grundlæggende på, at relationen mellem fx kommune og den private virksomhed ikke nødvendigvis resulterer i indkøb af den udviklede vare eller ydelse, som samarbejdet kan resultere i. Deltagerne i et OPI-projekt er derimod blot udviklingspartnere, der sammen udforsker nye innovative løsninger på fælles definerede problemer. Samtidigt er OPI ikke en udbudsform, men skal stadig tilpasses den gældende overordnede udbudslov og her kan et innovationspartnerskab være et redskab, der kan bruges ved indgåelsen af OPI-projekter.

Hos Teknologisk Institut Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi tilbydes et kursus, hvor man kan blive klogere på de juridiske aspekter ved kommunale udviklingsprojekter.

​Læs mere og tilmeld dig kurset her