Innovative virksomheder har flere robotter

Stig Yding Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 04.

Billede fra Linak voucher

Innovative virksomheder har flere robotter

Innovative virksomheder har næsten dobbelt så mange robotter, som de ikke-innovative virksomheder.

Det viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, hvor man har interviewet 231 danske fremstillingsvirksomheder og spurgt, hvor mange robotter virksomheden har i sin produktion, og om virksomheden inden for de sidste to år har udviklet nye produkter og services, som kan sælges.

Hvis virksomheden har udviklet et produkt inden for de seneste to år, som kan sælges, kan den ifølge undersøgelsen defineres som innovativ.

De virksomheder, der er karakteriseret som innovative har i gennemsnit syv robotter, mens at de ikke-innovative virksomheder har fire robotter, viser undersøgelsen.

- Forklaringen på, at innovative virksomheder har flere robotter kan være, at virksomheder, der tænker i nye produkter og services, er i større forandring og udvikling end virksomheder, der ikke tænker nyt, siger seniorspecialist hos Teknologisk Institut Stig Yding Sørensen, der blandt andre står bag undersøgelsen.

Han tilføjer, at forandringerne måske åbner virksomhederne for i højere grad at tage robotter og anden ny teknologi med i fremstillingsprocessen.

Der er en sammenhæng

Et eksempel på en virksomhed, der har udviklet et produkt, som kan sælges, inden for de seneste to år og som også anvender robotter i sin produktion er den sønderjyske aktuatorproducent Linak.

- Vi udvikler konstant produkter, som vi releaser løbende. Et eksempel på et nyt produkt er en aktuator, vi har udviklet til elevationssenge, hvor vi har udfordret, at det skal designes til automatisering, fortæller Martin Vejling Andersen, der er Senior Programme Manager for produktionsudviklingen hos Linak.

Linak - der for nylig vandt DIRA Automatiseringsprisen 2018 - har i Danmark 61 robotter.

- For at vi kan have en stærk produktion i Danmark, kræver det, at vi automatiserer. Et af elementerne i vores strategi er innovation, og vi arbejder hele tiden på at blive bedre til at innovere, så de to ting - at have mange robotter og være innovative - hænger på en måde sammen, siger Martin Vejling Andersen og tilføjer:

- Vi prøver hele tiden at sænke barren for, hvornår det kan betale sig at automatisere, så vi tester mange løsninger, og det kræver jo, at vi tænker innovativt.

Undersøgelsen viser, at 72 procent af virksomhederne med robotter er innovative virksomheder.

- Robotter bliver mere og mere en del af hverdagen i mange danske fremstillingsvirksomheder, og flere får øjnene op for de muligheder, som de seneste års udvikling af robotteknologi medfører, siger centerchef hos Teknologisk Institut Kurt Nielsen og fortsætter:

- Men der er stadig nogle virksomheder, som måske ikke kender til eller har overset de effektiviseringsgevinster, det kan generere at automatisere de rigtige steder i produktionsflowet.