Kan ingeniører skrive, så det kan læses?

Annemarie  Holsbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 44.

Kan ingeniører skrive, så det kan læses?

Maj 2008

Ingeniører og specialister skal ofte skrive instruktioner og beskeder til en stor kreds af teknikere og sælgere i virksomheden. Opgaven bliver undervurderet, og det medfører unødige fejl og spild af tid. Center for Arbejdsliv og Center for Analyse og Erhvervsfremme er gået sammen om et projekt for et af landets største tele- og kommunikationsvirksomheder, der har sat Teknisk Kommunikation på dagsordnen.

billede af blyanter, lineal mm.Misforståelser skaber fejl, klager fra kunderne og demotiverer de medarbejdere, der ikke forstår budskaberne. Det skaber igen frustration hos ingeniørerne, der har givet klar besked – synes de.

”Det er et håndværk at skrive godt og klart. Men på mange uddannelser har fokus været på det faglige indhold frem for form og formidling. Det fortsætter i virksomhederne. Derfor er mange ingeniører og andre specialister dårligt rustet, når de skal skrive. Det retter vi op på nu sammen med Teknologisk Institut”, fortæller projekt- og support cheferne fra virksomheden.

Teknisk Kommunikation er et håndværk
Teknologisk Institut har skabt et forløb, der sætter fokus på både skrift og tale for ingeniører og teknikere. Enkle skriveregler, sproglig opmærksomhed og tid til træning er vigtige ingredienser. Målet er ikke at skabe en hær af Hemmingway’er – men god teknisk kommunikation er et håndværk, der kan læres med de rette værktøjer og opmærksomhed.

Det er et tilbud, der kan bruges af de fleste danske virksomheder, hvor den interne kommunikation kan blive meget bedre. Udviklingsafdelingens ingeniører er på herrens mark, fordi virksomhedens kommunikationsfolk er koncentrerede om marketing, internet, årsberetninger og pressemeddelelser. Den tekniske kommunikation bliver overset, og det kan skabe problemer i hele virksomheden.

Tele- og kommunikationsvirksomheden har valgt at tage den tekniske kommunikation alvorligt.
”Vi er kommet rigtig godt fra start. Vi har fået øjnene op for, at de tekster vi før synes var gode faktisk kunne skrives meget enklere og kortere. I sidste ende laver vi færre fejl og får mere tilfredse kunder. Det gavner alle, og det er meningen med det hele”, fortæller projektchefen.

Projektleder Birgit Lübker, Center for Arbejdsliv og Chefkonsulent Stig Yding Sørensen, Center for Analyse og Erhvervsfremme står bag forløbet. ”Vi er ikke et kommunikationsbureau – men vi tror på, at vi med forløbet Teknisk Kommunikation har skabt et ganske unikt tilbud til danske virksomheder. I vores optik sætter Teknisk Kommunikation fokus på den blinde plet, der kan opstå, når man arbejder strategisk i krydsfeltet mellem organisation, ledelse og branding” 

Tre gode råd til dig, der vil kommunikere klart og forståeligt:
• Fang din modtagers interesse – what’s in it for me?
• Skriv enkelt og klart. Formidl data klart og entydigt. Sproglige unoder som fremmedord, lange ord og sætninger samt passiv sprogbrug skal udryddes. Listen over dødssynder er lang.
• Skriv om, skriv om, skriv om. Træning, tid og opmærksomhed skaber bedre tekster.

For printvenlig version: