Kortlægning og technology roadmap for anvendelse af mobile sundheds-it løsninger til fremme af mental sundhed

Ana Maria d´Auchamp

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 35.

Kortlægning og technology roadmap for anvendelse af mobile sundheds-it løsninger til fremme af mental sundhed

Kortlægning afsluttet december 2013.

I samarbejde med Psykiatrifonden har Teknologisk Institut gennemført en kortlægning af eksisterende it-løsninger og en køreplan for fremtidig teknologiudvikling til fremme af mental sundhed i Danmark.

Samarbejdet giver Psykiatrifonden og Teknologisk Institut et overblik over, hvilke teknologier der er rettet mod mental sundhed og psykiatriområdet. Hvilke konkrete teknologiske løsninger er i brug, hvad er erfaringerne og udviklingstendenserne på området?

Kortlægningen har fokuseret på brugerrettede teknologier til borgere, der har psykiske problemer inde på livet, og borgere der er i risiko for udvikling af psykisk sygdom. Det drejer sig f.eks. om:

  • Børn og unge
  • Voksne
  • Pårørende

Feltet ’mobil mental sundhed’ er nyt i Danmark, men kommuner og regioner gør sig allerede flere erfaringer med afprøvninger af teknologiunderstøttelse på psykiatriområdet. F.eks. indgår telepsykiatri og internetpsykiatri som pilotprojekter i National handlingsplan for udbredelse af telemedicin. Der er også et hastigt voksende vækstlag af mobil- og webbaserede virksomheder, der udvikler apps, spil og pc-programmer til psykiatriområdet.

Hvad er mobil mental sundhed?

Mobil mental sundhed er brug af digitale teknologier til fremme af mental sundhed - apps, sociale medier, spil, online og app-assisteret terapi via tablets, pc og smartphone. Området er kendetegnet ved stor udviklingsintensitet og få danske modne løsninger.

Psykiatrifonden er meget optaget af at få afdækket potentialet for brugen af digitale teknologier i relation til mental sundhed. Dels kan der være et potentiale, som handler om bedre adgang og tilgængelighed til den rette støtte/hjælp, og dels kan der ligge et potentiale for bedre forebyggelse og ikke mindst for at kunne støtte/hjælpe på en måde, der opleves mere værdig og selvstyret af brugerne selv. Pressechef i Psykiatrifonden Dorthe Lysdal glæder sig derfor over samarbejdet med Teknologisk Institut.

”Instituttet har viden fra lignende kortlægninger og arbejder i forvejen med velfærdsteknologi - både i udviklingsregi og strategisk. Derudover har Teknologisk Institut de rette netværk og ikke mindst den erfaring og professionalisme, der gør, at de kan samle de vigtigste kapaciteter på området”, siger Dorthe Lysdahl.

Mere information