
Materialeanalyse med røntgen og neutroner - Cases fra industrien
Vælg side
Anvendelsesmulighederne af røntgen- og neutronteknikker er brede og eksempler herpå er beskrevet herunder i de individuelle cases.
Både små og store virksomheder inden for en række industrier kan få glæde af materialeanalyser med disse teknikker.
Læs mere i vores udvalg af casehistorier:
Med en stigende automatisering af brødproduktion har Lantmännen Unibake behov for at opnå en større forståelse for sit produkt. Gennem røntgenanalyser har Teknologisk Institut karakteriseret virksomhedens æltningsproces.
Læs mere: Dybere forståelse for ’den gode dej’ skal optimere Lantmännen Unibake’s produkter
Teknologisk Institut har i et samarbejde udviklet et nanokatalysemateriale til motorcykler, hvor der tilsættes små mængder sjældne jordartsmetaller. For at bestemme grundstoffordelingen er materialet blevet undersøgt med neutrondiffraktion.
Læs mere: Nanokatalysemateriale til motorcykler undersøgt med neutroner
Malingproducenten Hempel vil skabe langtidsholdbare og mere miljøvenlige produkter ved hjælp af viden fra røntgenanalyser, udført i samarbejde med Teknologisk Institut.
Læs mere: Viden om kontaktflader i maling bidrager til Hempels produktudvikling
Gennem neutronanalyser på Reactor Institute Delft i Holland har Teknologisk Institut analyseret partikelfiltre fra virksomheden LiqTech, for at se nærmere på om soden fordeler sig jævnt i filteret eller bliver ophobet mere lokale steder.
Læs mere: Neutronanalyser undersøger sodophobning i partikelfiltre til dieselbiler
I et samarbejde med virksomheden Exilator har Teknologisk institut undersøgt et nanokatalysemateriale, som er optimeret til rensning af skibsrøg, og bestemt hvilke grundstoffer der sidder på materialernes overflade.
Læs mere: Renere skibsrøg ombord på Poul Løwenørn
Med neutronstråling kan man måle deformationer i krystalgitre, som kan omregnes til rest-spændinger i materialer. Metoden er dog endnu ikke fuldt anvendelig.
Læs mere: Vestas tjekker støbeprocesser med neutroner
Alumeco fik målt restspændinger gennem 20 cm aluminium på en neutronfacilitet. Denne hightech-kvalitetskontrol kan give Alumeco en fordel på det globale aeronautiske marked som leverandør af ”stress-free aluminum”.
Læs mere: Hightech kvalitetskontrol af aluminium hos Alumeco
Overfladebelægninger kan spille en afgørende rolle for funktionen og holdbarheden af værktøjer og komponenter. Teknologisk Institut har analyseret en kvælstof-ionimplanteret kromnitrid-belægning med røntgenstråling på faciliteten Swiss Light Source i Schweiz.
Læs mere: Optimering af overfladebelægninger gennem avanceret røntgenanalyse
Den danske opstartsvirksomhed Caretag har lavet en løsning til at holde styr på kirurgiske instrumenter. Dette gøres ved at sætte et RFID-tag på instrumenterne, så de kan stemples ind før, under og efter brug. Løsningen stiller nogle krav til RFID-tagget, der skal kunne steriliseres og ikke falde af.
Læs mere: Neutronbillede viser det indre af RFID-chip
I samarbejde med en dansk høreapparatsproducent har vi udviklet verdens mindste metanoldrevne energisystem, der kan oplades på blot 20 sekunder. I så små elektroniske apparater er det dog en udfordring at holde øje med metanol og vands bevægelse inde i cellen under afladning
Læs mere: Verdens mindste metanol-brændselscelle til høreapparater filmet med neutronkamera
Links til industrielle cases fra LINX projektet
- LINX projektet (2015-21) er et samfundspartnerskab støttet af Innovationsfonden og med DTU, AU og KU som primære partnere. Projektet har samlet de akademiske aktører indenfor neutron- og synkrotronanvendelse og koblet dem med en gruppe virksomheder. (LINX foreningen er sammenslutningen af projektpartnere og andre interessenter, herunder Teknologisk Institut).
Links til industrielle cases fra NXUS projektet
- NXUS (2013-14) var et dansk projekt på København Universitet med formål at vise virksomheder, hvordan de kunne anvende af neutron- og synkrotronmålinger.
Links til industrielle cases fra Sine2020
- Sine2020 (2015-19) var et EU-finansieret projekt med formål at øge anvendelsen af neutronmålinger fra stor-skala faciliteter til innovation.
Links til industrielle cases fra ESRF (synkrotron)
- European Synchrotron Radiation Facility er den fælles-europæiske synkrotron, som Danmark også er medlem af. Teknologisk Institut har etableret fast samarbejde med faciliteten.