May the force be with you

Troels Oliver Vilms Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 83.

Mand drikker vand med kunstig arm

May the force be with you

Det amerikanske selskab DEKA Research and Development Corporation har udviklet en ny, avanceret robot-arm, der kan udføre forskellige bevægelser på baggrund af impulser fra muskler. Protesen hedder ’Luke’, og navnet er en kærlig reference til karakteren Luke Skywalker fra Star Wars-filmene.

Når navnet er relevant for en avanceret robot-protese skyldes det, at figuren Darth Vader i en af Star Wars-filmene hugger hånden af Luke Skywalker, som efterfølgende får den erstattet med en kunstig, funktionel hånd.

Robot-armen ’Luke’ er imidlertid ikke science fiction. Den kan udføre en række simultane bevægelser, som gør det muligt for en patient at udføre komplicerede håndbevægelser. Således kan patienter, der har mistet en hånd eller arm, få tabte funktionaliteter tilbage. Lige som Luke Skywalker i Star Wars fik sin hånd tilbage.

Robot-protesen styres af signaler fra elektroder, som opfanger den elektriske aktivitet, der opstår, når muskler trækker sig sammen. Elektroderne sender herefter signalerne videre til en computer i armen, som således kan udføre forskellige bevægelser. Det sætter brugeren i stand til fx at spise med bestik, bruge nøgler, børste hår og endda bruge en lynlås.

- Dette arm-system har samme størrelse, vægt, udformning og grebsstyrke som et voksent menneskes arm og kan samle noget så skrøbeligt som en vindrue op, siger Justin Sanchez fra Pentagons Defense Advanced Research Projects Agency, ifølge Reuters.

- Samtidig kan man operere tunge værktøjer som fx en boremaskine med det, siger Justin Sanchez. Pentagons Defense Advanced Research Projects Agency har støttet udviklingen af protesen.

DEKA Research and Development Corporation, der har udviklet den nye robotarm, er i forvejen mest kendt for udviklingen af det tohjulede eldrevne køretøj, Segway.

Troels Vilms Pedersen fra Center for Velfærds og interaktionsteknologi ser flere muligheder i protesen:

- Teknologien er også spændende for os i Danmark, fordi vi også kender relevante målgrupper. Den kan for eksempel være folk, der har mistet der arm i trafikuheld eller lignende, men det kan også være i forbindelse med skader og mén hos vores krigsveteraner, hvilket også har været et fokus i det amerikanske udviklingsarbejde med teknologien, siger Troels Vilms Pedersen.

Om robot-armen også kan holde om et lyssværd, melder historien ikke noget om.

May the force be with you.