Mikrobiologisk overvågning - Legionella-kvantificering i vandprøver

Helle Stendahl Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 21.

Legionella

Mikrobiologisk overvågning - Legionella-kvantificering i vandprøver

Legionella er en bakterie som lever i ferskvand og ofte findes i varmtvandssystemer. Legionella trives bedst ved temperaturer mellem 25- 45°C og kan derfor have optimale vækstbetingelser i varmtvandsbeholdere.
Bakterien kan bl.a. forårsage legionærsyge, en alvorlig form for lungebetændelse, som primært rammer personer med svækket immunforsvar. Derfor er det relevant at væksten af Legionella overvåges og kontrolleres i varmtvandssystemer på f.eks. sygehuse, plejehjem, svømmebade og i boligforeninger.
Det er dog ikke alle Legionella-arter som er sygdomsfremkaldende, og der er især en type Legionella, som formodes at være skyld i de fleste sygdomstilfælde i Danmark, hvilket er Legionella pneumophila.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?
I forbindelse med overvågning af Legionella i varmtvandssystemer, har Teknologisk Institut udviklet en molekylærbiologisk hurtigmetode (qPCR – kvantitativ PCR) til at detektere både Legionella spp. og den humane patogene Legionella pneumophila.
Metoden som er DNA-baseret, og detekterer både levende og døde celler, og er derfor særligt velegnet til screeningsopgaver, hvor der er behov for at finde ud af, om der er Legionella i systemet. Metoden er ligeledes meget velegnet til nøje at følge udviklingen i et system, og få svar på, om de tiltag der er gjort, for at sænke væksten af Legionella er effektive. Metoden er dermed også et stærkt værktøj til, at kontrollere væksten af Legionella i systemet.

Vi tilbyder:

  • Forsendelse af IQ-kits til prøveudtaging
  • Bestemmelse af Total Legionella
  • Bestemmelse af Legionella pneumophila
  • Udvikling af metoder til kvantificering af andre Legionella typer.