Mindre madspild

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 80.

Madspild

Mindre madspild

Emballagen har fire primære formål: Den skal beskytte, effektivisere logistikken, informere og sælge. Opfylder den ikke de første tre formål, øges den andel af fødevarerne, som må kasseres og dermed bidrage til det helt utroligt store madspild. Mange forbrugere tror helt fejlagtigt, at jo mindre emballage jo bedre, men det er helt forkert. Når emballage er særligt synligt for forbrugerne, er det fordi emballagen, målt i volumen, udgør størstedelen af affaldet fra husholdninger; men det udgør faktisk kun 5%, når det bliver målt på vægt.

80:15:5 Vores erfaringer siger, at af den samlede CO2-belastning fra jord til forbruger, kommer 80% fra fremstillingen af fødevaren, 15% fra transport og distribution og kun 5% direkte fra emballagen. Herudfra er logikken helt klar: Det giver rigtig god mening at fokusere på mindre madspild – også selvom den rette løsning måske kræver mere emballage, i sidste ende kan det blive en gevinst for miljøet.

Emballagesektionen arbejder med forskellige strategier inden for emballage og mindskelse af madspild; disse er for eksempel:

  • Optimal opbevaring
  • Passende portionsstørrelser
  • Fleksibel tilberedning og genopvarmning
  • Intelligent og kommunikativ emballage

I 2016 var Emballagesektionen med til at udgive ”Idékatalog om design af fødevareemballage, som kan mindske madspild” for Miljøstyrelsen. Dette katalog indeholder mange muligheder som kan afprøves i forsøget på at gøre op med madspildet.

Vi arbejder lige nu med madspild i disse udviklingsprojekter:

  • Kvalipak, forbedret kvalitet af frisk frugt og grønt med aktive emballager og forbedrede pakkeløsninger.
  • Tempvent, udvikling af emballagefilm, der kan kompensere for de store variationer, der er i frugt og grønts iltforbrug under de varierende opbevaringstemperaturer.

I første halvdel af 2018 har vi afsluttet følgende projekter:

  • Mindre madspild i værdikæden, udvikling af sekundære emballageløsninger, som optimerer synlighed og produkteksponering, tillader flere pakkestørrelser på samme hyldeplads, optimerer logistik for fødevareproducent og detailhandlen, og øger informationen til forbrugerne i butikken. Læse mere om resultatet af dette projekt ved at klikke her.
  • Mindre spild af restemad, udvikling og design af multifunktionel opbevaringsboks med funktionalitet, der sikrer lækker og ensartet opvarmning i mikrobølgeovn.