Mobile robotter ruller ud i produktionen

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

Mobile robotter ruller ud i produktionen


10 daglige kilometer på gåben mellem arbejdsstationer tager tid. Tid man i mange produktioner kan skære væk og erstatte af rullende robothjul.

I lyset af det store potentiale for fleksible, førerløse køretøjer i den danske produktionsindustri, inviterede RoboCluster og MADE derfor fornylig til konference om mobile robotter hos Teknologisk Institut i Odense.

- Vi ser jo nu en teknologi, som er ved at have nået markedsmodenhed, så den er klar til at komme ud i virksomhederne. Og virksomhedernes mindset er også begyndt at være gearet mod at tage imod den her teknologi, siger servicerobotkonsulent Thomas Madsen Almdal fra Teknologisk Institut i ovenstående video.

- Så jeg tror, at vi hen over de næste par år kommer til at se det rykke på den her front, og at virksomhederne i endnu højere grad kommer til at effektivisere deres flow med den her teknologi, tilføjer han.

   LÆS OGSÅ: Danske robotingeniører vinder international pris

Kilometertælleren taler for sig selv
Den fynske robotprocent MiR er i fuld gang med at udbrede den mobile robots fordele til den danske produktionsindustri. Fordele som er ret håndgribelige.

- Det vi jo tydeligt kan se, er, hvor mange kilometer robotten egentlig kører om dagen - det har vi jo statistik på - og vi har klassiske kunder, som kører mellem otte og ti kilometer om dagen. Det ville jo have været medarbejdere, der havde gjort det [hvis det ikke var for robotten], siger Thomas Visti, som er CEO hos MiR.

Medarbejderen kan i stedet bruge sin tid på andet end at flytte produkter i en uendelig vandring mellem A og Å. Og det varer efterhånden ikke mere end et år, før den økonomiske gevinst er realiseret - et parameter, som ifølge Thomas Visti er afgørende.

   LÆS OGSÅ: Ny, dansk robotsucces er mulig

Masser af muligheder - men også barrierer
Udrulningen af de mobile robotter er allerede i fuld gang, men lige nu er fokus mest på de lavthængende frugter. Det vil sige dér, hvor en robot direkte kan erstatte eller understøtte en simpel logistikopgave.

Når logistikbehovet bliver en tand mere kompliceret - f.eks. hvis flere robotter skal samarbejde, hvis der skal interageres med andet automationsudstyr eller hvis robotten skal forarbejde under transporten - så er der tale om specialløsninger, der i dag kun er meget få, der ville kunne løfte. Teknologien er på mange områder klar, men alt det uden om mangler at blive integreret.

- Hvis man vil nå de bedste frugter og for alvor indløse de mobile robotters enorme potentiale, er man nødt til at træde et par skridt op ad stigen, siger servicerobotteamleder Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut og fortsætter.

- Robotterne skal her forankres bredt i virksomheden og mere ses som en integreret del af produktionsflowet end blot som højteknologiske logistikenheder. Det kræver et systemdesign, hvor alle produktionsparametre går op i en højere enhed samtidig med, at businesscasen hænger sammen. Det er blandt andet dét, vi hos Teknologisk Institut kan tilbyde virksomhederne en hjælpende hånd med.

Bliv introduceret til tre forskellige mobile robotter i ovenstående video, hvor du også kan høre mere om potentialet for de rullende medarbejdere.