Modificeret træ i fremtidens rockguitarer

Niels  Morsing

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 12.

Guitarer - Træ

Modificeret træ i fremtidens rockguitarer

På grund af gode tekniske egenskaber, er visse tropiske træarter populære, når der skal bygges rockguitarer. På Teknologisk Institut arbejder man på at gøre musikbranchen opmærksom på de lokale træressourcer, som med modificering, kan få de eftertragtede egenskaber. I et banebrydende guitarprojekt erstatter modificeret træ tropisk hårdt træ i de dele af guitaren, hvor hårdheden er en afgørende parameter.

Guitareventyret begyndte, da konsulent og møbelsnedker, Lars Hansen fra Teknologisk Institut læste en artikel i Politiken, som beskrev, hvordan FBI havde opsøgt den kendte guitarfabrikant Gibson i USA med mistanke om, at de brugte udryddelsestruede træarter.

Sammen med teamleder, Thomas Mark Venås, som er ekspert i træmodificering og blandt andet har en Erhvervs Ph.d. inden for fagområdet, satte Lars Hansen sig for at undersøge, om guitarer af modificeret træ kan erstatte det tropiske træ – vel at mærke uden at gå på kompromis med musikernes krav til lyd og kvalitet.

”Træets hårdhed har stor betydning for guitarens gribebræt. Træet skal være hårdt og dimensionsstabilt, hvilket betyder, at træet ikke ændrer form – og deraf følgende klang -
når det udsættes for fugt” forklarer Thomas Mark Venås.

Modificering giver de rigtige egenskaber 
Næste skridt var at kontakte musikhuset 4Sound, som både bygger og forhandler guitarer.
De ville gerne være med til at videreudvikle idéen og har hjulpet med at bygge fem guitarer med forskellig grad af modificering i træarterne ahorn og fyr.

”Det primære anvendelsesområde for tropisk træ i guitarer er som gribebræt, hvor man ofte bruger palisander eller ibenholt, pga. disse trætypers klangmæssige egenskaber, slidstyrke og retningsstabilitet. Det er især den del af guitaren, der er oplagt at erstatte med det modificerede træ” forklarer Mark Burer fra 4Sound.

Mark Burer fortæller desuden, at resultaterne med at bruge Kebony (ahorn) som gribebræt i stedet for palisander/ibenholt overvejende har været positive, hvilket dels skyldes et behageligt udseende, der kan forveksles med visse palisander-typer, og dels at de klangmæssige egenskaber er meget tilfredsstillende på de prototyper, teamet har fremstillet.

Det modificerede træ er købt hos den norske virksomhed Kebony og hollandske Accoya,
hvis modificerede træ har egenskaber, som dimensionsstabilitet eller øget hårdhed.

”Træet er ganske almindeligt og tilgængeligt i fx danske skove” siger Lars Hansen, og tilføjer.

”Ved anvendelse af fysiske eller kemiske modificeringsprocesser kan man ændre træstrukturen og derved opnå ønskede effekter – som for eksempel forbedret dimensionsstabilitet eller øget hårdhed”.

En ekstra bonus er, at modificeret træ er bæredygtigt frembragt, fordi det ikke skal transporteres langvejs fra, og fordi man ikke må anvende giftige kemikalier, når man modificerer træet. Ved afbrænding eller kompostering afgiver modificeret træ derfor ikke flere stoffer end almindeligt træ.

Guitar - Træ til forarbejdning

Den 3. september 2012, stod de særlige guitarer over for deres første ”musiker-test”, da en af dansk rocks kendte guitarister, Jacob Binzer fra DAD, sagde ok til at teste en af guitarerne fra projektet, i TV-Avisen. Til teamet bag projektets store glæde, vendte rockstjernen tommelfingeren opad og det var et vigtigt skridt i den rigtige retning samt et stort skulderklap til gruppen som fik ekstra motivation til at sætte guitarerne i produktion.

Yderligere oplysninger:
Konsulent Lars Hansen tlf: 7220 2390, mail: laha@teknologisk.dk.