
Mytepunktering: "Robotter stjæler mit arbejde"
Den danske robotpopulation er i vækst. Det er dog ikke alle - og her især små og mellemstore virksomheder - som dukker op til robotfesten. Andre i relation til sundhedssektoren lader også til at holde fast i en skepsis, selvom flertallet faktisk har lagt denne på hylden. Men hvorfor, når succeshistorierne er så mange? Årsagen kan i mange tilfælde hænges op på myter. Myter som en artikelserie på teknologisk.dk vil forsøge at aflive.
Første myte, vi kaster os over, er den, vi oftest støder på.
MYTE: "ROBOTTER STJÆLER MIT ARBEJDE"
Et velkendt, men efterhånden også udhulet, argument mod robotter.
Selvom robotter ensidigt kan ligne en trussel med deres militære arbejdsmoral uden kaffepauser og kollegial sniksnak, vil man i det store billede kunne se, at en automatiseret arbejdsplads er en konkurrencedygtig arbejdsplads. Og en konkurrencedygtig arbejdsplads er en velbefolket arbejdsplads. Trelleborg Sealing Solutions - vinder af DIRA Automatiseringsprisen i 2014 - er et fint eksempel.
Trelleborg Sealing Solutions, som arbejder med avanceret polymerteknologi, er på to et halvt år gået fra seks til 35 robotter sideløbende med, at de er gået fra 300 til 340 ansatte - dens slags med en puls.
Så selvom myten går på, at robotterne afskaffer vores lønsedler, så kan robotter netop være med til at sikre, at der fortsat triller penge ind på kontoen hver måned.
LÆS OGSÅ: Dansk virksomheds prisvindende bedrift: 35 robotter på 2½ år
Produktion vender hjem
I mange år har dansk industriproduktion synes dødsdømt og været udset en skæbne i udlandet, hvis den skulle overleve. Men nye vinde er begyndt at blæse, og en undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet ser i denne forbindelse muligheder i at fastholde produktion i Danmark gennem hjælp fra robotter og automatisering.
- Faktisk ser man mange eksempler på produktion, som vender tilbage til Danmark, da vi her har bedre forudsætninger for at automatisere og sikre en høj kvalitet. Så robotter ikke kun fastholder jobs i Danmark, de skaber også jobs i Danmark, siger Søren Peter Johansen, faglig leder ved Teknologisk Institut.
- Jeg er derfor ikke nervøs for, at robotter kommer og stjæler vores lønkroner, understreger han.
LÆS OGSÅ: Linak rykker robotter ind til deres medarbejdere som en tredje hånd
Fremtiden er lys
Pew Research Center har undersøgt, hvad 1.896 ledende eksperter forventer, at robotter og kunstig intelligens vil få af betydning for hverdagen i 2025.
Internetpioner Vint Cerf, som er Googles vicedirektør og "Chief Internet Evangelist", er en af disse eksperter. Og han ser lyst på fremtiden.
- Historisk set har teknologi skabt flere jobs, end den har ødelagt, og der er ingen grund til at tro andet i dette tilfælde. Nogen er nødt til lave og betjene alle disse avancerede apparater, udtaler han i undersøgelsen.
Den lyse fremtid rummer dog også en udfordring.
- Vores uddannelsesinstitutioner skal justeres til den nye virkelighed. Lige nu har flere virksomheder svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft, pointerer Søren Peter Johansen.
LÆS OGSÅ: Analyse: Store økonomiske gevinster venter danske virksomheder, der køber robotter
Fra hesteplov til traktor
Det hele skal dog nuanceres ved, at en del ufaglærte stillinger uundgåeligt vil blive omlagt til mere teknisk krævende stillinger. Men hesteploven er også blevet til en traktor, og selv 3F indser, at der ikke er nogen vej udenom.
- Der er ingen tvivl om, at robotter også overtager arbejde, som vores medlemmer traditionelt har stået med. På den anden side er det også sådan, at hvis ikke man indfører ny teknologi, vil der slet ikke være nogen 3F-arbejdspladser tilbage, siger Mads Andersen, formand for fagforbundet 3F's industrigruppe til Ugebrevet A4.
Per Kongshøj Madsen, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, er enig.
- Det har altid været sådan, at teknologien har erstattet håndens arbejde. Det betyder bare, at der sker et skifte i de arbejdsfunktioner, vi skal udføre. I fremtiden vil der blive mindre brug for store overarme og mere brug for folk, der kan håndtere maskiner og EDB, siger han til politiken.dk.
Der vil i fremtiden også etableres stillinger, som vi i dag ikke kan forestille os - lige som man i 1800-tallet ville have haft svært ved at tro på, at man en dag kunne blive uddannet i digital interaktionsdesign eller database-applikationsudvikling.
LÆS OGSÅ: Mytepunktering: "Robotter er for dyre"
Robotter udfører arbejde, vi ikke selv kan
Der er naturligt meget fokus på de job, som robotterne på sigt overflødiggør. De robotjob, som mennesker slet ikke er i stand til at udføre, glemmes dog hurtigt.
En artikel fra Wired Magazine pointerer, at vi ikke har en opmærksomhedsspændevidde til at inspicere enhver kvadratmeter af alle CAT-scanninger for kræftceller, millisekundreflekser nødvendig for at puste flydende glas om til en flaske eller ufejlbarlig hukommelse for holde styr på samtlige sportsresultater og herudfra udregne statistikker i realtid.
LÆS OGSÅ: Mytepunktering: "Robotter er svære at programmere"
Det er det, de ældre vil have
Men robotter er ikke kun industrirobotter. Det er også velfærdsrobotter, som ifølge den dystre myte vil erstatte alle varme hænder med robotstøvsugere og dens håndlangere. Virkeligheden er dog en anden.
Robotter afskaffer ikke hjemmeplejen, de aflaster den. Medarbejderne får mere tid til at tale med gamle Fru Olsen, fremfor at jagte nullermænd i krogene og slide sig selv ned med løft og andre fysisk krævende opgaver.
Og det er ovenikøbet også, hvad de ældre selv vil have. En analyse foretaget for Ældre Sagen i 2008 afslører, at flertallet af landets ældre befolkning faktisk er positivt indstillet over for robotter og ny teknologi. Det giver nemlig den ældre større grad af selvhjulpenhed, tryghed og værdighed.