Netværk sætter spot på allergener

Inger  Olesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 84.

Fødevareallergener

Netværk sætter spot på allergener

Allergener er fortsat synderen bag 15 % af alle tilbagetrækninger af fødevarer i Danmark. På det seneste møde i allergennetværket NOFA, som Teknologisk Institut faciliterer, kom der ny viden frem om prøveudtagning. Det har givet stof til eftertanke for flere af netværkets medlemmer.

Store konsekvenser ved forkert mærkning

Allergener er fortsat et hot emne i fødevareindustrien. Det illustreredes senest ved den engelske sandwichkæde Pret A Mangers udmelding i oktober 2018 om, at de nu også vil deklarere alle ingredienser på alle deres ikke-færdigpakkede fødevarer. Det sker efter en tragisk hændelse tilbage i 2016, hvor en ung pige døde efter at have spist ét af deres produkter, hvor sesamfrø ikke var deklareret.

Der er således meget på spil for de danske fødevarevirksomheder i håndteringen af allergener. En øget opmærksomhed på mærkning kan dog ikke stå alene. Det kræver, at virksomhederne har styr på, at produkterne reelt indeholder de angivne ingredienser. Dette sikres blandt andet via deres prøveudtagningsplaner, som således var emnet på NOFA-netværkets seneste møde.

Fra repræsentativ prøveudtagning til bedre mærkning

Når virksomheder følger en plan for repræsentativ prøveudtagning, er det med til at sikre, at de kan dokumentere, at der er testet nok materiale fra de rigtige steder. Prøveudtagningsplanerne er således afgørende for at kunne reducere antallet af tilbagetrækningen pga. allergener.

Til NOFA-mødet gav både virksomheden Fipros A/S, Københavns Universitet og DHI Danmark oplæg om emnet. Sektionsleder Inger Olesen fra Teknologisk Institut uddyber her betydningen af den repræsentative prøveudtagning:

- Den repræsentative prøveudtagning er afgørende i forhold til at undgå fejl. For at reducere risikoen for falske negativer er det vigtigt også at tage prøver ud de steder, hvor det er besværligt at gøre rent. Tager man kun prøver ud, hvor det er nemt at gøre rent, løber virksomhederne en stor risiko for falske negative.

Løsningen ligger ifølge Inger Olesen således i at vurdere både antallet af prøver og prøveudtagningsstederne, så afprøvningen ikke bliver for homogen.

Virksomheder vil nu se på deres praksis

Den præsenterede viden til NOFA-mødet har givet flere af de deltagende virksomheder stof til eftertanke, så de nu vil nu genoverveje deres prøveudtagning. Det gælder blandt andet dette medlem af NOFA:

- Vi vil nu se på en mere varieret prøveudtagning. Vi vil overveje at tage flere prøver ud og på en anden måde.

Det glæder netværkets facilitator, at netværkets medlemmer på den måde tager ny viden og inspiration direkte med hjem, som de kan implementere i deres virksomheder:

- Hele formålet med netværket er at dele ny viden og inspiration om allergener i en fortrolig ramme. På den måde bidrager NOFA til at gøre vores fødevarer mere sikre, slutter Inger Olesen, Teknologisk Institut.

Næste møde til marts 2019

Vil du som virksomhed også netværke dig til ny viden om allergener i en fortrolig ramme så meld dig ind i NOFA – Netværk omkring FødevareAllergener. NOFA er stiftet af Teknologisk Institut i samarbejde med Food Diagnostic ApS og DHI Danmark. Læs mere om netværket og meld dig ind her. Næste møde løber ad stablen den 13. marts 2019 hos Fipros A/S på Fyn.