Nu begynder stormen 'Bodil' at lugte af svamp

Kathrine  Birkemark

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 16.

Skimmelsvampe

Nu begynder stormen 'Bodil' at lugte af svamp

Tre uger efter stormen ”Bodil” (december 2013) er løjet af, skal husejere, som blev ramt af oversvømmelser, være på vagt. Selv om man har fået fjernet vandet og ødelagt indbo, er der risiko for, at huset nu bliver ramt af skimmelsvamp. Det kan i værste fald gøre boligen ubeboelig, og det at fjerne skimmelsvamp kan blive en bekostelig affære, advarer Teknologisk Institut.

Boligejere, som har været ramt af oversvømmelser efter stormen 'Bodil', kan tre uger efter stormen og de efterfølgende oversvømmelser være ramt af endnu et problem: Hvis ikke de har fået tørret bygningen grundigt nok, kan ødelæggende skimmelsvamp nu være spiret frem.

- Virkeligheden er lige nu, at husejere i god tro, mener at have gjort ”alt det rigtige” – men ofte venter der en ubehagelig overraskelse tre til fire uger efter oversvømmelsen. Det kan ske, hvis de kun har affugtet deres ejendom, men ikke har fået fjernet vand i for eksempel opfugtede krybekældre eller i rum med lagdelte gipsvægge. Disse steder er en almindelig affugtning ikke nok. De skulle have været skilt ad, så man  kunne udtørre ordenligt de her skjulte steder, siger seniorkonsulent Carsten Johansen, Teknologisk Institut.

Skimmelsvamp kan for eksempel være opstået, når der har været trængt fugt ind bag beklædningsplader, op bag tapeter, ind mellem gipsplader eller ind under gulvbelægningerne.  
Her skulle husejerne har sikret sig, at konstruktionen blev adskilt og udtørret effektivt, fordi en affugtning og ventilation i rummet kun vil have haft en yderst begrænset effekt.

- De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt i det tidligere opfugtede område. Den kan opleves som en kvalmende, sødlig lugt, og beskrives ofte som en ”kælder- eller sommerhuslugt”. I værste fald opdager man først skimmelsvamp-angrebet, når brugerne af lokalerne reagerer på svampevæksten med allergiske eller allergilignende symptomer. Her er de typiske gener irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær, siger teamleder Kathrine Birkemark Olesen, Teknologisk Institut.

Hvis man har mistanke om, at ens ejendom kan være ramt af skimmelsvamp, er det vigtigt at få professionel hjælp. Her kan en ekspert kan be- eller afkræfte en mistanke om skimmelsvamp – blandt andet ved prøveudtagning og efterfølgende laboratorieundersøgelser.

- Hvis det viser sig, at bygningen er inficeret, skal man hurtigst muligt få bestemt problemets omfang og få renset eller fjernet alle inficerede områder i bygningen omhyggeligt. Kortlægning af opfugtningsgrad og –omfang er afgørende vigtig for at sikre, at der ikke er restfugt af betydning i konstruktionerne. Hvis det er tilfældet risikerer man, at skimmelsvampen vender tilbage, og boligen kan i værste fald ende at med blive ubeboelig, siger Kathrine Birkemark Olesen fra Teknologisk Institut.

Stormen 'Bodil' ramte Danmark den 5. december 2013 og forårsagede efterfølgende omfattende oversvømmelser ved store dele af de danske kyststrækninger.

Yderligere oplysninger: Kathrine Birkemark Olesen, Teknologisk Institut Mobil: 7220 2216,  
mail: kabo@teknologisk.dk eller Carsten Johansen, Teknologisk Institut Mobil: 7220 3329.