Nu giver det mening at udstyre robotterne med øjne

Jacob  Kortbek

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 52.

Nu giver det mening at udstyre robotterne med øjne


Mange danske virksomheder har en udfordring med mange produktvariationer, der kræver en høj grad af produktionsfleksibilitet. Løsningen kan være robotter med avancerede visionteknologier, der hurtigt kan omstilles og genkende forskellige emner. Teknologisk Institut har netop afprøvet en robotløsning, hvor visionteknologien, der udgør robotternes øjne, er blevet testet i en robotcelle.

- Det nye ved den her robotcelle er, at vi har fokus på den tætte integration med det avancerede vision og eksisterende standardkomponenter som fx den fleksible rysteføder, vi bruger. Oven på det har vi lagt et instruktionsmodul, så det er nemt at fortælle systemet, at det er et nyt emne, der arbejdes på, samt man nemt kan instruere, hvordan det detekteres og efterfølgende opsamles, fortæller projektleder og robotekspert Rasmus Hasle Andersen fra Teknologisk Institut.

Robotløsningen er skabt i projektet LIAA – en forkortelse af Lean Intelligent Assembly Automation – og er et EU-finansieret, tværnationalt forskningsprojekt med det formål at udvikle et framework, som gør det muligt for menneskelige medarbejdere at udføre arbejdsopgaver i tæt samarbejde med deres fleksible robotkollegaer.

- Den her teknologi kan bruges i mange forskellige funktionsscenarier, både i scenarier hvor vi har fuldstændig manuel produktion i dag, men hvor der er en høj grad af varierende produktion. Så snart der er et krav om fleksibilitet, så har automation ofte været en begrænsende faktor, men ved at muliggøre oplæringen af nye emner, så kan vi pludselig bruge den her teknologi i en fleksibel produktion, forklarer Rasmus Hasle Andersen.

Det skal være nemt og kunne betale sig at bruge robotter i produktion
Teknologisk Institut arbejder hele tiden på at udvikle nye metoder, teknologier og integrere eksisterende teknologier i nye innovative robotløsninger.

- Med den her robotløsning viser vi, hvordan vi nemt kan integrere ny teknologi i en eksisterende platform. Vi har længe på Teknologisk Institut arbejdet med vores Robot CoWorker-platform, som gør det nemt at integrere eksisterende teknologi til at løse nye og komplicerede processer, forklarer Rasmus Hasle Andersen.

Fordi det nu i højere grad er muligt at bruge den samme robot til at producere flere forskellige produkter og det samtidigt kan lade sig gøre for de menneskelige medarbejdere at styre og arbejde sammen med robotten, kan det betale sig at investere i en robot med visionteknologi.

- Nu giver det mening for danske virksomheder at investere i den samlede pakke af vision og robotteknologi, fordi vision nu også har de samme fleksible muligheder som robotteknologi har haft i de seneste par år, fortæller Rasmus Hasle Andersen.

Teknologisk Institut er en del af forskningsprojektet LIAA, som sigter mod at skabe et framework, der gør det muligt for mennesker at indgå i tæt samarbejde med robotter. Denne form for kollaborativ robotteknologi kan hjælpe den europæiske fremstillingsindustri med at bibeholde arbejdspladser. Konsortiet bag LIAA består både af vidensinstitutter, teknologiudviklere og slutbrugere. Læs mere her