Nu skal karkluden sladre, når den er for klam

Peter Lüttge Jordal

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 92.

Klud

Nu skal karkluden sladre, når den er for klam

Teknologisk Institut og tekstilvirksomheden ASLI A/S er gået i samarbejde om at udvikle en ny type karklude med en sensor, som selv fortæller, når det er på tide at få kluden udskiftet. Karkluden, som selv fortæller, når den er for klam, vil kunne reducere bakteriemængden i køkkener markant.

En af de store samlinger af bakterier i køkkener, brugte karklude, kommer ikke til at leve i ubemærkethed i fremtiden. Teknologisk Institut og tekstilvirksomheden ASLI A/S arbejder på at udvikle en karklud, som via en simpel sensor, kan fortælle forbrugeren, at det nu er på tide, at den skal udskiftes.

- I snit bliver en typisk karklud udskiftet ca. hvert fjerde døgn. Men det betyder, at den bliver særdeles uhygiejnisk, og den vil sprede bakterier i stedet for at fjerne dem. Med den type sensor, vi er ved at udvikle, vil forbrugeren blive mindet om, at karkluden skal skiftes oftere, siger konsulent i medicinsk bioteknologi Peter Lüttge Jensen, Teknologisk Institut.

På instituttet arbejdes der i øjeblikket med at udvikle en sensor, der som en sladrehank, skifter farve når den har været i kontakt med vand, sæbe og mikroorganismer i en til to dage. På den måde vil forbrugeren blive mindet om, at karkluden skal skiftes.

Produktudviklingen sker i et samarbejde mellem Teknologisk Institut og tekstilvirksomheden ASLI A/S, hvor man har fået idéen.

- Prissætningen på karklude og rengøringssvampe har været meget aggressiv, og markedet har i stor udstrækning været præget af ringe innovation. For at fastholde og udbygge markedsandele i den globale konkurrence er det nødvendigt at tilføre standardprodukter reel innovation, som giver forbrugeren værdi i hverdagen. Alternativet til at udvikle vores produkter er at afvikle eller udflage produktion fra Europa til Asien, hvor pris ofte er det eneste og væsentligste parameter siger direktør Martin Jensen, ASLI A/S.

Hygiejnesensoren er blevet patentanmeldt, og den skal nu modnes til produktion. På længere sigt arbejdes der på at udvikle bakteriedetektorer, som kan bruges bredt i husholdninger til for eksempel at detektere sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Yderligere oplysninger: Konsulent Peter Lüttge Jensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2892, mail: plj@teknologisk.dk og direktør Martin Jensen, ASLI A/S, mobil 2181 2929, mail: mj@asli.dk.