Ny løsning forhindrer spredning af farlige bakterier fra håndvasken

Rasmus Bjerring Offersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 62.

bakterier fra håndvask

Ny løsning forhindrer spredning af farlige bakterier fra håndvasken

En ny løsning kan ved hjælp af UV-lys forhindre spredning af bakterier fra håndvasken, til stor fordel for patienter med svækket immunforsvar.

På hospitaler i Danmark og i resten af verden er der en stor udfordring med bakterier, som fx E. Coli og Legionella, der kan sprede sig fra toilettet og håndvasken til patienterne. Det er især et problem for patienter med svækket immunforsvar eller åbne sår, da de særligt er i risikogruppen for at udvikle følgesygdomme som fx Legionærsyge.

En ny løsning baseret på ultraviolet lys kan nu afhjælpe spredningen af bakterier fra håndvasken. Løsningen er udviklet i samarbejde med Teknologisk Instituts Opfinderrådgivning.

UV-lys i afløbet
Løsningen består af en bundventil med UV-lys, som man monterer i afløbet til håndvasken. Der er nemlig især et problem med spredning af bakterier fra håndvasken de steder, hvor vandet fra vandhanen sprøjter direkte ned i afløbet. Her kan vandet ramme bakterier, der er aflejret nede i afløbet. Sammen med vandet sprøjter bakterierne op igen og rammer både overflader og patienter.

Ingen brug af kemi
Det smarte ved at bruge UV-lys til bekæmpelse af bakterier er, at man helt undgår de ellers ret skrappe kemikalier, der skal til for at dræbe bakterierne effektivt.

Hvordan kan UV-lys dræbe bakterier?
Der findes flere forskellige typer af UV-lys. Når man normalt taler om at beskytte sig mod solens UV-stråler, så er det UVA- og UVB-strålerne, man taler om. Men der findes også en tredje slags stråler, kaldet UVC-stråler. Disse stråler bliver stoppet af jordens atmosfære og når derfor ikke ned til os på jorden. Det er UVC-strålerne, bakterieløsningen gør brug af.

UVC-lys eller -stråler er kendetegnet ved at bestå af kortere bølger end UVA- og UVB-stråler. Det gør UVC-strålerne særligt effektive til at dræbe bakterier. De korte bølger har nemlig lettere ved at trænge helt ind i bakterierne og kan på den måde eliminere dem.

Sådan opstod idéen
De to opfindere Henrik Hendriksen og Carsten Nielsen fik idéen efter et møde med et dansk hospital. Her blev det fremhævet, at spredningen af bakterier fra toilet og håndvask var en stor udfordring for hospitalerne. Efter en periode hvor opfinderne funderede over, hvordan de kunne løse problemet, stod det klart, at de skulle bruge Henriks ekspertise indenfor UVC-lys og kombinere det med en fysisk installation nede i afløbet.

– På den måde sikrer vi os, at bakterier fra afløbet bliver bekæmpet på stedet, så de aldrig får chancen for at komme op og blive til fare for patienterne, forklarer Henrik Hendriksen om opfindelsen.

Vejen til markedet
Efter en række forsøg og kombinationsmuligheder i Teknologisk Instituts FabLab stod de to opfindere med et færdigudviklet produkt, der kunne løse problemet med spredning af bakterier fra håndvasken.

Patentering og udbredelse af produktet
Opfinderne har herefter fået hjælp af Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut til at søge patent på opfindelsen. De er nu indehavere af patent på opfindelsen og klar til at få produktet på markedet. Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut hjælper desuden med at formidle kontakten til forskellige sygehuse og firmaer i Danmark og udlandet med henblik på at få løsningen udbredt – et arbejde, som fortsat er i gang.

Test på Teknologisk Institut påviser effekten
Teknologisk Institut har desuden testet og analyseret bakterieudviklingen på to sammenlignelige håndvaske placeret i samme bygning. Den ene håndvask fik monteret en UV-bundventil, mens den anden fik en grundig kemisk rengøring inden testforløbet, som strakte sig over 42 dage. De to håndvaske havde på dag 0 et ens bakterieniveau, mens der efter 11 dage havde udviklet sig bakterier på vasken uden UV-bundventilen. Vasken med UV-bundventilen havde fortsat ingen bakterier. Efter 42 dage havde vasken med bundventilen fortsat markant færre bakterier end vasken uden UV-bundventil.

Biofilm begrænses
Biofilm er årsagen til, at bakterier og urenheder kan bygge sig op på ellers glatte flader. Testen foretaget af Teknologisk Institut viser, at biofilmen er væsentligt reduceret i håndvasken med UVC-lys.
– Det ser ud til, at vi har knækket problemet med biofilm i afløbene ved at montere UVC-lys. Det mener vi kan have stor betydning fremover ved konstruktion af vand- og kloaksystemer, forklarer Henrik Hendriksen om opdagelsen.

Opfinderrådgivningen kan hjælpe dig videre
Du kan få hjælp til at komme videre med din opfindelse hos Opfinderrådgivningen. Tilbuddet om rådgivning til alle med en idé, er muliggjort gennem støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.