Ny opfindelse kan hjælpe eksemramte børn til bedre nattesøvn

Rasmus Bjerring Offersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 62.

Træt lille barn står op i sengen

Ny opfindelse kan hjælpe eksemramte børn til bedre nattesøvn

Kløe, uro og søvnbesvær er nogle af de gener, som 15-20 % af Danmarks børn og unge døjer med på grund af børneeksem. Teknologisk Institut hjælper tre studerende med at få kommercialiseret deres opfindelse; en eksemdyne, som skal hjælpe børn med eksem til en bedre nattesøvn.

En ny eksemdyne kommer eksemramte børn og unge til undsætning. Idéen til eksemdynen kom under en opfinderkonkurrence, som de tre studerende Simone Ellebæk Nielsen, Valdemar Batory Østergaard og Frederik Kragh Brandt fra DTU Ballerup vandt. Opgaven lød på at udvikle en løsning, som kunne lindre generne for folk med hudsygdomme. Her faldt valget på børneeksem.

I løbet af konkurrencen var de studerende i kontakt med en række familier med eksemramte børn og fandt ud af, at det især var børnenes nattesøvn, der blev udfordret med kløen og uro. Her opstod idéen til eksemdynen.

Eksemdyne regulerer temperatur og flytter fokus

Gennem de studerendes research fandt de ud af, at dynen skulle hjælpe med at løse to behov. For det første skal hudtemperaturen holdes på max 30 grader, fordi kløe og irritation bliver værre ved højere hudtemperaturer. Det er løst ved at bruge et temperaturregulerende materiale i dynen, som kan optage og frigive varmen igen, når det er nødvendigt.

Derudover skal dynen hjælpe børnene med at flytte fokus fra kløen. Flere af børnefamilierne fortalte nemlig, at de bruger berøring til at flytte barnets fokus fra kløen. Her trak de studerende på eksisterende viden om, at man kan bruge tyngdedyner til at berolige børn med fx ADHD. De første prototyper af eksemdynen har derfor fået indsyet kæder af rustfrit stål, som skaber følelsen af berøring og tyngde og dermed afleder børnenes opmærksomhed fra kløen.

Hjælp til at formidle den gode opfindelse

Valdemar Batory Østergaard, som er en af de tre opfindere fra DTU Ballerup, fortæller, at de efter konkurrencen fik en del henvendelser fra forældre, som var meget interesserede i at få en eksemdyne. Der var egentlig tale om prototyper, som de studerende havde udviklet i forbindelse med konkurrencen. Den store efterspørgsel gjorde dog, at de valgte at kontakte Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut, for at få rådgivning om, hvordan de kunne komme videre med deres opfindelse.

Samarbejdet med Opfinderrådgivningen gav dem en stor tryghed, fordi det betød, at de ikke længere behøvede at undersøge og klare det hele selv, fortæller Valdemar Batory Østergaard. Han fremhæver desuden, at det især var nyttigt at få hjælp til at mødes med en virksomhed og præsentere idéen om et samarbejde.

– Man er meget ydmyg som studerende, og det kan være svært at kommunikere værdien af det, man selv har udviklet. Der er det rart at have nogle specialister i ryggen, som kommer med viden og tyngde, så man står stærkere i mødet med en virksomhed, fortæller Valdemar.

Unge under uddannelse får mange idéer

DTU Ballerup er en af i alt fem uddannelsesinstitutioner, som Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut har indgået et strategisk samarbejde med.

– Unge mennesker under uddannelse får tit mange gode idéer, og derfor har vi valgt at indgå de her strategiske samarbejder med uddannelsesinstitutionerne, så vi kan få udbredt kendskabet blandt de unge til, at de kan få gratis hjælp og rådgivning, når de får en god idé, de gerne vil have bragt ud på markedet, fortæller Nikolaj Ilsted Bech, opfinderrådgiver og faglig leder, Teknologisk Institut.

Idéer venter på at blive realiseret

Valdemar Batory Østergaard fremhæver, at han tror, der findes mange gode idéer rundt omkring på uddannelsesstederne, som i virkeligheden er klar til at blive til en opfindelse, der kan gøres kommerciel.

– Det er bare ikke alle, der ved, at de har muligheden for at få den hjælp og rådgivning, der skal til for at komme videre med idéen og få den bragt ud til markedet. Jeg kommer i hvert fald til at anbefale til alle, jeg møder med en god idé, at de skal tage fat i Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut, så de også kan få glæde af den hjælp, man kan få her, fortæller Valdemar.

Eksemdynen snart på markedet

Efter mødet med en dansk virksomhed, arrangeret af de studerendes opfinderrådgiver, Rasmus Offersen, er der ved at blive underskrevet en licensaftale, og man forventer at virksomheden vil producere eksemdynen på vegne af de studerende. Eksemdynen vil formentlig være i handlen i løbet af få måneder.

Hvad er Opfinderrådgivningen?

Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut snakker hvert år med 5.000 danskere, som henvender sig med en idé, de gerne vil have rådgivning omkring. Ud af de 5.000 henvendelser bliver ca. 1.000 så konkrete, at de udfylder en idébeskrivelse på hjemmesiden opfind.nu. De 1.000 mennesker mødes vi med og rådgiver dem i, hvordan de kan få deres opfindelse bragt ud på markedet.

Den konkrete rådgivning tager udgangspunkt i, hvor opfinderne befinder sig i processen. Nogle opfindere har brug for hjælp til at finde ud af, om deres indledende idé er ny og kan licenseres, mens andre skal have hjælp til at vurdere om en opfindelse kan bringes til markedet. Andre igen skal have hjælp til at skabe kontakt til erhvervslivet, som fx producenter, hvis de ikke selv vil være iværksættere, men ønsker at sælge deres idé til en eksisterende virksomhed eller producent. Der indgås 10-20 af den slags licensaftaler om året mellem virksomheder og de opfindere, der har fået hjælp af Opfinderrådgivningen. Tilbuddet om rådgivning til alle med en idé, er muliggjort gennem støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.