Ny portal er startskud til fremtidens smukke synlige betonoverflader

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

Ny portal er startskud til fremtidens smukke synlige betonoverflader

Mange forbinder betonbyggeri med noget gråt, kedeligt og monotont.
Men betonoverflader kan også være inspirerende, stimulerende og ligefrem smukke at se på. Det har et tværfagligt udviklingsprojekt sat fokus på med lanceringen af den nye webportal synligbeton.dk.

Teknologisk Institut har været projektkoordinator i det treårige udviklingsprojekt
’Den synlige betonoverflade – forbedring og fornyelse af betons æstetiske kvaliteter’. Projektet er gennemført i et samarbejde med 11 virksomheder og videncentre,
der repræsenterer byggeriet i alle dets faser. Projektet, der blev afsluttet ved udgangen af 2007, har fået 1,63 mio. kr. i støtte af Fonden Realdania.

Som en kulmination på projektets tværfaglige samarbejde blev der i efteråret 2007 afholdt et seminar om fremtidens smukke betonoverflader for professionelle fra byggeriet, herunder blandt andet bygherrer, rådgivere, betonproducenter, entreprenører og arkitekter. I den anledning blev projektets hovedresultat – webportalen synligbeton.dk – lanceret. Den nye portal rummer et idékatalog og en værktøjskasse. Idékataloget synliggør betonoverfladens mange muligheder i forhold til strukturering af overfladen. Værktøjskassen indeholder anvisninger, vejledninger, tjeklister og andre hjælpemidler, der sætter byggeriets parter i stand til at definere den ønskede overflade og realisere den i et konkret byggeri. 

- Portalen samler og formidler viden om, hvordan vi kan lave en pænere betonoverflade, som vi kan holde ud at se på, og som imødekommer alle ønsker til betonoverfladen, siger Dorthe Mathiesen fra Teknologisk Institut. Hun har været leder af projektet og håber, at portalen vil fremme den kreative brug af beton i byggeriet og inspirere til en dialog mellem byggeriets parter både i de indledende byggefaser, under opførelsen og ved vedligeholdelsen af betonbyggerier.

Teknologisk Institut har fået mange positive tilkendegivelser af, at der er en fremtid for portalen, og at der er en opbakning fra alle byggeriets parter til at føre den videre. 

- Den helt store fordel er, at portalen giver mulighed for en forventningsafstemning mellem alle parter i en byggeproces, lige fra de første tanker og til byggeprojektet er afsluttet, siger arkitekt Mette Seiding fra Dall og Lindhardtsen Arkitekter A/S.
Som arkitekt kan hun hente inspiration fra portalen og visualisere sine idéer over for en bygherre på en måde, som førhen ikke har været mulig. Ingeniør Niels Thorslund fra MT Højgaard A/S er også begejstret for den nye portal.

- Som entreprenør kan jeg bruge redskaberne på portalen, når jeg samarbejder på tværs i hele byggebranchen, fx med arkitekter og bygherrer, og når jeg skal bestille materialer. Så kan jeg blandt andet få hjælp til at få udført en træstruktur på en betonoverflade, siger Niels Thorslund.

Parterne, der har bidraget til den nye portal synligbeton.dk, er:

 • Teknologisk Institut (projektkoordinator)
 • Aalborg Portland A/S
 • Arkitekskolen Aarhus
 • Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
 • Betonelement-Foreningen
 • MT Højgaard A/S
 • BASCON A/S
 • DALTON Betonelementer A/S
 • Betonelement a/s
 • Skanska Danmark A/S
 • Vejdirektoratet