Ny robot skal give øl smagen af dansk jord

Mathias  Flindt

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 36 50.

Teknologisk Institut, SDU og RoboCluster skal udvikle en humlerobot.

Ny robot skal give øl smagen af dansk jord

Teknologisk Institut, Syddansk Universitet og RoboCluster arbejder på at automatisere dyrkning af humle til øl. En robotløsning til humleproduktionen vil føre til øget bæredygtighed og mere dansk humle.


Humle er et vigtigt element, når det kommer til at brygge øl. Det giver øl den kendetegnende bitre smag.

I den danske ølproduktion er størstedelen af humle importeret – blandt andet fordi, der er et stort, manuelt arbejde forbundet med produktionen af humle. Det forsøger Teknologisk Institut og Syddansk Universitet i regi af RoboCluster at ændre i et nyt projekt kaldet HumleRobot.

Projektet skal i løbet af de næste seks måneder, i tæt samarbejde med virksomheder, Syddansk Universitet og Teknologisk Institut, udvikle en mobil robotløsning, der kan automatisere dele af humleproduktionen.

Robotten skal blandt andet kunne binde snoren, som planten skal sno sig op ad, fast i jorden. Målet er også, at humlerobotten skal kunne tage fat i planten og sno den op ad snoren.

- Robotløsningen kan være en lille brik i et større puslespil om bæredygtighed. Med hjælp fra humlerobotten kan man komme til at producere alle ingredienserne til øl i Danmark og dermed give vores landbrug mere biodiversitet og undgå transporten af humlen fra andre lande, fortæller Troels Oliver Vilms Pedersen, der er programchef hos Teknologisk Institut.

En helt igennem dansk øl

Hvert år bliver der dyrket 80.000 tons humle i Europa til et voksende antal bryggerier. Men afstanden mellem humlemarkerne i Danmark er stor, og størstedelen af humleproduktionen foregår i andre europæiske lande, selvom danskerne er flittige bryggere og øldrikkere.

Det skyldes blandt andet, at det simpelthen ikke kan betale sig at dyrke humle i Danmark, fordi der både mangler teknologi og humleplanter, der passer til de danske forhold. Af samme årsag bliver de fleste "danske" øl brygget med for eksempel tysk eller amerikansk humle.

-

Derfor vil udviklingen af robotteknologi til humleproduktionen også kunne bidrage til en helt ny type øl, som tager smag fra den danske muld.

- Vi skal lave en infrastruktur, der skal producere humle i Danmark. Den her robotløsning vil kunne hjælpe til at gøre det muligt at genrejse dansk humleproduktion, siger Troels Oliver Vilms Pedersen.

Næste kapitel i automatiseringen af humleproduktion

Det er ikke første gang, at Teknologisk Institut går ind i et projekt, der handler om produktionen af humle.

Et tidligere RoboCluster-projekt, HumleDrone, opfandt og påbegyndte udviklingen af en dronebaseret løsning, der kan binde den anden ende af snoren, som humleplanterne vokser op ad, op i seks til otte meters højde. Et arbejde, der normalt bliver udført manuelt af markarbejdere.

Derudover blev der også arbejdet på, at dronen kunne være med til at klippe humlerankerne af, når det var tid til at høste.

For at det nye projekt kan komme godt i gang med at udvikle en humlerobot, så danskerne kan nyde mere dansk humle, efterlyser Teknologisk Institut, Syddansk Universitet og RoboCluster nu teknologivirksomheder til at deltage.

For yderligere oplysninger kontakt specialist Mathias Flindt, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3650, mail: mfl@teknologisk.dk