Ny teknik optimerer og effektiviserer produktionen af flæskestege

Torben  Jensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 65.

Flaeskesteg

Ny teknik optimerer og effektiviserer produktionen af flæskestege

En ny opfindelse fra DMRI, Teknologisk Institut, betyder, at flæskestegen fremover kan ridses fuldautomatisk på slagteriet. Det betyder, at slagterierne bliver mere leverings- og konkurrencedygtige.

I slutningen af 2012 startede en fuldskalatest af en ny In-Line kamridsemaskine, som fuldautomatisk ridser sværen på svinekamme. Det vil øge slagteriets produktivitet, fjerne dårlige arbejdsstillinger hos slagterimedarbejderne og resultere i en bedre ridsning af flæskestegene. 

- Maskinen er udviklet til slagteriernes opskæringslinje, men kan også køre ’offline’. Det eksisterende maskineri til ridsning af kamme var egentligt beregnet til forarbejdning af brystflæsk. Inden kamridseren blev sat ind i produktionen, var det en stor udfordring, at det gamle maskineri ridsede af meget svingende kvalitet. Samtidig er arbejdet med efterridsning meget belastende, da der er mange uhensigtsmæssige løft og drej for slagteriarbejderne, siger seniorkonsulent Jens Scheller Andersen fra DMRI, Teknologisk Institut.

Forbedrer forhold på flere fronter
Ridsemaskinen er indtil videre sat i drift hos Danish Crown i Herning. Her slagtes hver uge 30.000 svin, hvoraf en stor del forarbejdes som ridsede kamme.
- Hver maskine har potentiale til at give en besparelse på en million kroner årligt. Kvaliteten bliver forbedret, da maskinen gør ridserne på kammene langt mere ensartede, og samtidig med det må vi ikke undervurdere de konkrete forbedringer af arbejdsmiljøet, maskinen fører med sig, siger fabriksdirektør Kaj Meldgaard fra Danish Crown i Herning.

Helt konkret opererer maskinen sådan, at svinekammene kommer til maskinen liggende med sværen nedad. I maskinen ridser en roterende kniv sværen på tværs, hvorefter kammene forlader maskinen og bliver kontrolleret. Den hurtigskærende kniv er af høj kvalitet og skiftes én gang dagligt. Maskinen er lydsvag og bruger kun lidt strøm.
I dag udføres en stor del af det manuelle arbejde med flæskestegene i Tyskland, men med maskinen i Herning samt flere på vej, er det muligt at fastholde endnu flere arbejdspladser i Danmark.

Projektudviklingen af den nye teknik er finansieret af Svineafgiftsfonden. Kamridseren er patentanmeldt af Teknologisk Institut.