Nye muligheder for at eksperimentere med alternativer til kød

Troels Veng Samuelsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 01.

Ekstrudering

Nye muligheder for at eksperimentere med alternativer til kød

Teknologisk Institut arbejder med et nyt forsøgsanlæg, hvor der eksperimenteres med at udvikle kødlignende strukturer udfra planteprotein.

Det sker med et nyt ekstruderingsanlæg, hvor der er mulighed for at køre mindre produktioner, og specialiseret til fødevarer - for at imødekomme producenternes ønske om hurtige tests med mindre batches.

Det giver blandt andet fødevareindustrien mulighed for hurtigt at kunne teste smag, struktur m.m., så de hurtigere kan få de helt rigtige produkter på markedet. For eksempel udvikling af plantebaserede proteiner.

- Forbrugerne efterspørger flere plantebaserede fødevarer og helst fra lokalt dyrkede råvarer fx ærter, bønner eller kartofler. Teknologisk Institut har indrettet en ny fødevareproceshal i pilotskala, hvor man kan teksturere planteproteiner så de opnår samme konsistens og tekstur som kød. Processen er mekanisk, og der kræves ingen tilsætningsstoffer, siger projektleder Rikke Miklos, Teknologisk Institut.

I hygiejniske omgivelser, og på udstyr isoleret fra den øvrige produktion, kan anlægget formale, blande, tørre og coate. Anlægget kan operere i kapacitetsområdet 5 – 70 kg/time, der er utallige muligheder for konfiguration af snekkerne for at variere intensiteten af miksning og æltning. Den nye tørrer arbejder både med varm luft og infrarød varme, og kan arbejde med temperaturer op til 250 grader.

I arbejdet med at udvikle plantebaseret kød skal man blandt andet undersøge, hvilke muligheder, der er for at udnytte lokale plantekilder, så man fx kan spare CO2 til transport.

- Bioressourcerne er under pres globalt – bl.a. fra en stigende befolkningstilvækst, så derfor er det vigtigt at se sig om efter alternativer til animalsk protein fra planteproteiner, men også fra andre kilder, som fx insekter. Det går i tråd med vores bevægelse mod Det Biobaserede Samfund, siger innovationschef Anne Maria Hansen, Teknologisk Institut.

Læs mere om Teknologisk Instituts arbejde mod Det Biobaserede Samfund