Nye robot- og automationsmoduler skal skabe nyt marked

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Nye robot- og automationsmoduler skal skabe nyt marked

Dansk og europæisk industris fremtidige konkurrenceevne afhænger af at kunne automatisere en langt større andel af fremstillingsprocesser end de 30 procent, der er automatiseret i dag. Men udviklingen af en automatisering er ofte en bekostelig affære, hvor meget specialudstyr udvikles til de produktionsprocesser, vi mennesker finder ganske simple.

Et nyt, omfattende udviklingsprojekt skal nu løse ovenstående problem, og visionen er klar: Robotintegrationen skal være modulbaseret.

- At muliggøre indbyrdes kompatibilitet, så alle teknologiudvikleres robotmoduler kan fungere med alle andres, vil skabe et sandt "plug-n-play"-system med et enormt antal genbrugelige robotmoduler til rådighed til komplekse robotprocesser. Det vil derved blive meget nemmere at automatisere manuelt tidskrævende og automationsmæssigt komplicerede processer - som eksempelvis limning og skruning. Virksomhederne får på denne måde billigere løsninger og samtidig skabes et nyt marked for udviklerne af de generiske robotmoduler, fortæller teamleder og projektkoordinator Anders Billesø Beck fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

   LÆS OGSÅ: 10 klassiske faldgruber ved automatisering (1:2)

Hjulet skal ikke opfindes igen og igen
10 danske og europæiske virksomheder og forskningsinstitutioner er gået sammen i EU-projektet RAMPup for at udvikle den teknologi, der skal til for at gøre konceptet til en markedssucces. Og projektet begynder ikke fra bunden. Flere af projektets partnere har allerede udviklet en række teknologier, der bygges videre på. Eksempelvis sælger Technicon ApS en modulbaseret robotcelle, der er udviklet i samarbejde med bl.a. Teknologisk Institut i de danske forskningsprojekter CARMEN og MADE. Én af slutbrugerrepræsentanterne, Elos Medtech Pinol A/S, blev også nomineret til DIRA Automatiseringsprisen for deres eget udviklede modulkoncept - og de ser et stort potentiale i det nye projekt.

- Vi har udviklet vores eget system, og jeg ved, at andre virksomheder gør det samme. Så jeg tror, at vi alle kan spare tid og penge, hvis vi udvikler et standardsystem, som gør, at vi ikke behøver opfinde noget, som i princippet allerede eksisterer, siger udviklingschef Henrik Andersen fra Elos Medtech Pinol A/S.

   LÆS OGSÅ: Robotter med supersanser skal sortere affald til genbrug

En god forretning for alle i værdikæden
RAMPup-projektet koordineres af Teknologisk Institut, der længe har haft modulbaseret robotteknologi højt på fokuslisten, da det er vejen til at få robotteknologi ind hos især de små og mellemstore virksomheder.

- Robotmoduler er en robust og gennemtestet løsning på en kompleks automationsudfordring til en pris, som er billigere end en specialløsning, siger Anders Billesø Beck fra Teknologisk Institut, og han suppleres af Casper Hansen, direktør for Technicon Aps.

- Men det er stadig en rigtig god forretning for alle i værdikæden. Etablerede leverandører kan levere et robotanlæg med meget mindre risiko og dermed opretholde sin fortjeneste. Nystartede virksomheder med idéer til nye moduler får meget kortere til markedet. Og endeligt får slutbrugeren en billigere løsning, som forbedrer deres businesscase.

Et robotmodul består både af hardwaren til at løse en proces - eksempelvis en lim-dispenser til limning - den består af softwaren til at lave de robotbaner, der udlægger limen, og den består af den brugerflade, som skal til for at programmere disse robotbaner i den specielle proces. Alt sammen i én samlet "app", således at moduler til avancerede robotprocesser kan købes, pakkes ud, installeres, programmeres og sættes direkte i drift. Ren plug-and-play.

   LÆS OGSÅ: Gode råd: Sådan kommer du i gang med robotter (1)

Startskuddet til et nyt marked
Skabelsen af det nye marked for modulariseret robotteknologi er en utrolig vigtig del i at sikre et vedblivende teknologisk gennembrud. I RAMPup-projektet varetages forretningsudviklingen af grossistvirksomheden KJV A/S, der ligeledes i 2012 stod i spidsen for at opbygge en komplet infrastruktur omkring komponentsalg og tilbehør til UR-robotten fra Universal Robots. En forretningsmodel, der hidtil var uset omkring industrielle robotter og gav genlyd ikke blot i Danmark, men i hele Europa.

Partnerne i RAMPup er forskningsinstitutionerne Teknologisk Institut (DK) og Fraunhofer Instituttet (DE), systemintegrator-virksomhederne Technicon Aps (DK), Gibas (NL) og MRK Systeme (DE) samt slutbrugervirksomhederne Vestas Manufacturing A/S (DK), Elos Medtech Pinol A/S (DK), C-Mec (BE) og Roto Frank Gmbh (DE).

RAMPup er finansieret af EU's Horizon 2020 Research og Innovation Programme.

I videoen øverst i artiklen kan du høre mere om, hvorfor RAMPup er nødvendigt samt få et glimt af den modulbaserede robotteknologi, som projektet skal videreudvikle.