Nye tal: Stor stigning i antallet af robotter i dansk industri

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Nye tal: Stor stigning i antallet af robotter i dansk industri

De nyeste tal for antallet af installerede robotter viser, at der er blevet installeret 608 industrirobotter i Danmark i 2014. Det er det største antal nogensinde. I forhold til 2013 er der tale om en stigning på ca. 130 robotter eller en relativ stigning på ca. 27 procent.

Tallene er opgjort af International Federation for Robotics (IFR), som hvert år indsamler og opgør antallet af installerede robotter for de enkelte lande på globalt plan.

-

Robotpolarisering i dansk produktion
Tallene er tankevækkende, hvis man spørger Søren Peter Johansen, faglig leder fra Teknologisk Institut.

- Det er selvfølgelig positivt for produktiviteten hos danske virksomheder, at de investerer i robotter som aldrig før. Samtidig er det dog bemærkelsesværdigt, at andre undersøgelser viser, at hele 76 procent af de danske produktionsvirksomheder ikke bruger robotter, noterer han og uddyber.

- Enkelte virksomheder installerer 40 robotter på fire år, andre ingen. Tallene kunne indikere, at vi er på vej mod en polarisering i dansk produktion, når det kommer til robotter - en opdeling i Superliga og 4. division, om man vil. Det er vigtigt, at vi ikke kun tiljubler de dygtige, men at vi sætter ind for at hjælpe og løfte virksomhederne i den sidste kategori, da det netop er disse virksomheder, der er i risiko for at bløde arbejdspladser i fremtiden, hvis ikke også de begynder at bidrage positivt til robotstatistikken.

Danmarks samlede robotpopulation
Ud fra en antagelse om at en industrirobot er i produktion i gennemsnit 10 år, har Dansk Robot Netværk (DIRA) beregnet antal aktive robotter i danske industri til at være ca. 4.150 i 2014. Antallet af aktive robotter de forrige år kan ses på nedenstående graf.

-