Nyt antibakterielt produkt til rensning af tandkødslommer

Mark Holm Olsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 05.

Nyt antibakterielt produkt til rensning af tandkødslommer

CMS Dental A/S samarbejder med Teknologisk Institut om produktudvikling af et koncept, hvor tandlommer renses for bakterier ved hjælp af et kemikalie, der aktiveres af rødt lys. Der stilles store krav til effektiv behandling af tandpatienter, som generes af inflammation i tandkødslommer. Udvikling af nye produkter kræver viden om både materialeteknologi og biologi.

Det er vigtigt at kunne rense og fjerne bakterievækst i svært tilgængelige områder i mundhulen. Et nyt koncept til antibakteriel behandling er at slå bakterier ihjel ved hjælp af lys i nærvær af et lysfølsomt stof, såkaldt Photodynamic Therapy (PDT). CMS Dental havde et ønske om at videreudvikle konceptet til et produkt tilpasset de praktiserende tandlæger. For at få hjælp til produktudvikling og materialeundersøgelser valgte CMS Dental at samarbejde med Teknologisk Institut.

- Det er vigtigt for os, at produktudvikling sker i Danmark, hvor vi har nem adgang til kvalificerede partnere som Teknologisk Institut, siger Jimmie Kert, læge og CEO i CMS Dental A/S. Et mangeårigt samarbejde også i forbindelse med andre udviklingsprojekter har vist sig at være effektivt, og har udmøntet sig i bæredygtige produkter, som CMS eksporterer til hele verden.

Produktet, som markedsføres under navnet FotoSan, er en tyktflydende hydrogel indeholdende et lysfølsomt stof. Til produktet hører også en håndholdt lampe, som udsender lys. Ved tandbehandling lægger tandlægen gelen på plads ved brug af en sprøjte, og derefter belyses stedet i et par sekunder. Her aktiveres det lysfølsomme stof, som medvirker til at bakterierne dræbes. Behandlingen er blevet testet i in vivo undersøgelser og er bevist ufarlig for humane celler.

Tandbehandling med hydrogel     

Hydrogelen appliceres i den inflammerede tandlomme. 

Tandbehandling set i rød belysning

Et par sekunders belysning ved rødt lys medvirker til, at det lysfølsomme stof aktiveres, og bakterienedbrydningen starter.

Teknologisk Institut har udført materialeundersøgelser, herunder lysabsorption, viskositet og udarbejdelse af blandingsmetoder, og givet løbende sparring til CMS Dental i forhold til materialevalg og udvikling af konceptet. Produktserien FotoSan består af tre forskellige sammensætninger af hydrogel, der giver mulighed for at vælge intensitet i behandlingen.

- I en udviklingsvirksomhed er det væsentligt at kunne trække på eksterne partnere, som har den ekspertise, der kræves til mere videntunge områder, fortæller Jimmie Kert. Materialeudviklingen har været en vigtig del af projektet, og den er banebrydende i dentalbranchen.

FotoSan

FotoSan introduktionskit indeholdende lampe, holdere og tre forskellige sammensætninger af hydrogeler.