Nyt, dansk robotprodukt vil løse udfordring for industrien

Samuel  Brøgger

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 66.

Nyudviklet, dansk griber satser på at ramme en central udfordring for moderne industri.

Nyt, dansk robotprodukt vil løse udfordring for industrien

Iværksætter Bilge Jacob Christiansen købte som seksårig en loddekolbe - og den har nærmest ikke været slukket siden. Hans passion for teknik har nu ført til udviklingen af en ny robotgriber - RG2 Griber - som ser ud til at ramme en helt central udfordring for moderne industri.

- Jeg ønskede at designe en griber, der er lige så fleksibel og brugervenlig som en Universal Robots-robot, fortæller Bilge Jacob Christiansen, hvorefter han eksemplificerer.

- Man kan indstille den så fint, at den kan gribe og løfte en flødebolle uden at ødelægge den, og ved blot at skifte en I/O (Input/Output, red.) kan man løfte en to kilo tung metalklods. Det var den fleksibilitet og brugervenlighed, jeg var ude efter, fortæller Bilge Jacob Christiansen.

Rammer en helt central udfordring
Griberens fleksibilitet er netop også, hvad Anders Billesø Beck, teamleder hos Teknologisk Institut, hæfter sig ved.

- RG2-griberen rammer en helt central udfordring for moderne industrielle robotceller - nemlig fleksibiliteten, siger han og tilføjer:

- Robotterne er i sig selv blevet meget nemmere at programmere, ligeledes gør moderne software og sensorik løsningerne meget mere fleksible, men flaskehalsen ligger stadig tilbage ved robottens værktøjer. RG2-griberen giver mulighed for at håndtere en stor variation af emner uden at spilde tid og penge på konstant at ombygge griberen.

Man kan altså - hvis emnerne passer blot nogenlunde til griberens formåen - omstille sin produktion til en anden serie blot ved at loade et andet program på robotten. Griberen bliver derved aktuel for små og mellemstore virksomheder, som har flere omstillinger mellem forskellige emner.

   LÆS OGSÅ: Analyse undrer: Små firmaer går glip af kæmpe robotgevinst

- RG2-griberen rammer et hul i markedet mellem de standardgribere, vi kender i dag, og de helt avancerede gribere, som primært anvendes i forskning, fordi de er mere komplekse og dyre, indskyder konsulent Andreas Holmetoft Lyder fra Teknologisk Institut.

Udvikler Bilge Jacob Christiansen med sin nye RG2 Griber. Foto: Privatfoto- 21.995 kroner (prisen på RG2 Griber, red.) kan lyde dyrt i forhold til en standard luftgriber til 2.000-5.000 kroner, men så kører den også out-of-the-box og er mere fleksibel, påpeger han.

Den nye griber er netop den eneste på markedet, der forsynes og styres direkte fra robotinterfacet, hvilket har den sidegevinst, at man bliver fri for lufttryk, slanger og ventiler.

- Er der strøm på robotten, så virker griberen, siger udvikleren Bilge Jacob Christiansen.

RG2-griberen er blevet lanceret til Automatik 2014-messen i Brøndby Hallen, som også Teknologisk Institut deltog i.

Til venstre ses iværksætter Bilge Jacob Christiansen med den nyudviklede RG2 Griber.

Foto: Privatfoto