Nyt robotskud på stammen: Kunstig intelligens skal redde pattegrise ved fødslen

Aske Bach Lassen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 79.

-

Nyt robotskud på stammen: Kunstig intelligens skal redde pattegrise ved fødslen

Tre iværksættere har fået en idé til, hvordan landmænd kan reducere dødsraten hos nyfødte grise. Idéen er så god, at trioen, der står bag virksomheden PorcoVision, er blevet belønnet med en plads i det europæiske accelerationsprogram for robotteknologivirksomheder RobotUnion.
 

Landmanden alarmeres ved komplikationer
Hver gang han vil tage et lille hvil, er der tusind ting at gøre. Landmænd har travlt, men den Odense-baserede virksomhed PorcoVision kan måske hjælpe dem med at spare tid med sin nyopfundne løsning.

Som navnet på virksomheden antyder, bruger PorcoVision kameraer til real-time overvågning af pattegrise ved fødslen. Den farende so livestreames, og kunstig intelligens kan registrere, hvor lang tid der går mellem hver gris, der bliver født. Er tidsintervallet alarmerende, får landmanden besked på sin smartphone.

Håbet er, at løsningen kan bidrage til flere levendefødte pattegrise og i sidste ende en højere omsætning.
 

Stærkt felt af startups
I alt modtog RobotUnion 226 ansøgninger i anden og sidste ansøgningsrunde i programmet. PorcoVision er blandt de 44 virksomheder, der blev udvalgt til at gå videre til næste runde.

Den netop overståede ansøgningsrunde i RobotUnion har generelt repræsenteret et meget højt niveau, fortæller faglig leder Thomas Sølund fra Teknologisk Institut.

- Det har været ansøgninger af rigtig høj kvalitet, vi har set i den her ansøgningsrunde, og feltet har været enormt stærkt. Det vidner om, at der generelt er flere og flere robot-startups i Europa, der gør det virkelig godt, siger han.
 

Danske robotter til rehabilitering, pølsesortering og medieproduktioner
Foruden PorcoVision formåede seks andre danske virksomheder også at lande en plads i programmet, der skal opdage, støtte og finansiere projekter i den europæiske robotindustri.

De udvalgte virksomheder arbejder både med industrirobotter, droner og ikke mindst robotter inden for sundhedssektoren. Du kan få et overblik over de vindende danske virksomheder herunder:

  • Proxima Centauri udvikler en robot til at opmåle og sortere tarme til pølser.
  • Life Science Robotics står bag rehabiliteringsrobotten Robert, der kan genoptræne sengeliggende patienter.
  • Zoles har udviklet applikationer og 3D print-services til at kunne specialdesigne og skræddersy ortopædiske såler.
  • Robofit giver svært skadede borgere mulighed for at træne selvstændigt med en intelligent, målbar og motiverende genoptræningsrobot.
  • Happtec arbejder på at gøre det lettere at integrere kollaborative robotter i en produktionslinje og laver en platform til fleksible produktionsmoduler.
  • Absolute Zero har udviklet en non-visible 360 kameradrone til professionelle medieproduktioner.

Den 3. juli 2019 skal de udvalgte virksomheder pitche deres idéer foran et panel i ægte Løvens Hule-stil. Her bliver feltet skåret ned til 20 virksomheder, som går videre i næste runde af programmet.

RobotUnion er iværksat af 14 partnere fra otte forskellige lande – heriblandt Danmark, som tæller partnerne Teknologisk Institut, Odense Kommune og MADE. Læs mere om RobotUnion her.