Perfekt konsistens af honning

Bianca Celidet Pérez de Lucani

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 45.

Honning på cylinder

Perfekt konsistens af honning

Ved industriel behandling af honning er konsistensen den store udfordring, fordi honningen kan udvikle sig vidt forskelligt i emballagen i op til en uge efter tapning. Nogen gange bliver den for hård, andre gange for blød – til skade for forbrugernes opfattelse af produktet.

”Vi har ikke kunnet finde viden om processen nogen steder, sikkert fordi honning traditionelt er blevet fremstillet som håndværk. Det er næsten grundforskning, vi har lavet i projektet”, siger manager Helle Reinevald fra Jakobsen & Hvam, der leverer honning til detailhandlen både i Danmark og udlandet.

De fleste lande i verden foretrækker flydende honning som fx akaciehonning. Den særlige danske honning opstår ved en krystalliseringsproces, som man andre steder forsøger at undgå, og som derfor ikke er undersøgt i detaljer før nu.

Projektet har taget udgangspunkt i en lang række målbare faktorer fra vandindhold til forholdet mellem glukose og fruktose i honningen. Og meget tyder på, at det kan lade sig gøre at finde en målemetode, der kan bruges som grundlag for at styre honningens slutkonsistens.

Resultater viste, at krystallisationen af glukose kan følges med termisk analyse (Differential Scanning Calorimetry). Målingerne kan således afsløre, hvis honningen bliver tappet for tidligt, hvilket giver en alt for hård konsistens, eller hvis den tappes for sent (omrøres for længe), hvilket giver en alt for blød konsistens.

Det glæder Helle Reinevald, der på sigt også vil kunne bruge den indhøstede procesviden i forbindelse med investeringer i nyt produktionsudstyr til den stærkt ekspanderende virksomhed.

”Projektet har givet masser af ny viden, der kan styrke vores virksomhed. Samarbejdet med Teknologisk Institut har været rigtig godt. Det er dygtige folk”, fastslår hun.

Arbejdet er blevet udført i et projekt støttet under Innovationsloven.

Samarbejdet kom stand på baggrund af, at to medarbejdere fra Jakobsen & Hvam var på kursus hos VIFU (Videncenter for Fødevareudvikling) med Teknologisk Institut som underviser.