PIRAT: Robotter skal gøres attraktive for mindre virksomheder

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

-

PIRAT: Robotter skal gøres attraktive for mindre virksomheder

Mange virksomheder bruger ikke cobots til montage, fordi de er for vanskelige at omstille. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle robotteknologi skræddersyet til små produktioner, hvor cobots nemt kan instrueres i nye montageprocesser.


Selv om udviklingen inden for cobots og nem integration er i fuld gang, er det stadig vanskeligt at omprogrammere cobots til montageprocesser.

Dette skyldes primært, at der er mange små tolerancer og kraftpåvirkninger mellem robot, emner og fiksturer, der skal tages højde for. Derfor bliver mange montageprocesser med hyppig omstilling stadig udført manuelt.

I dette projekt, som er støttet med 10,5 millioner kroner af Innovationsfonden, vil Syddansk Universitet, Universal Robots, Terma og Teknologisk Institut udvikle en robotteknologi til at imødekomme dette problem - specielt målrettet små seriestørrelser.

Projektet er navngivet PIRAT, der står for Programming Ignition for Robotic Assembly Tasks.

- I mange produktioner med små seriestørrelser ser vi desværre stadig en lav automationsgrad, specielt inden for montageprocesser. Det kan simpelthen ikke betale sig at automatisere, fordi virksomhederne så skal have fat i en dyr ekspert til at programmere eller justere robotprocessen, når der skal produceres et nyt emne, siger faglig leder ved Teknologisk Institut, Mikkel Rath Hansen.

Nem programmering

Det er meget nemt at programmere en cobot til at flytte emner fra ét sted til et andet. Dette kan for eksempel gøres ved at tage fat i robotten og trække den til de positioner, hvor den skal hente og bringe emnerne.

Det bliver straks mere kompliceret, når der er montageprocesser - og dermed kontakt med omgivelserne - involveret. Og det ved de danske produktionsvirksomheder, der har investeret i cobots, godt.

- Målet er, at alle skal kunne kode vores robot. Den kodes til nye opgaver ved, at en medarbejder tager fat på robotarmen, og fysisk viser robotten den ønskede handling. Computeren lagrer mønsteret. Måske skal handlingen gentages et par gange, før robotten er helt skarp på den ønskede handling, siger Anders Billesø Beck, Innovation Manager hos Universal Robots.

- Samleprocesser er en af de store opgaver i industrien, som kun i meget lille grad er automatiseret – især i den typiske danske produktion, der er præget af små serier og hyppig omstilling.

Robotten skal lære af sine fejl

Det overordnede mål med projektet er, at en ufaglært medarbejder skal kunne programmere montageprocesser ved at føre robotten gennem processen – meget lig hvordan det er muligt for simple operationer i dag. Derudover skal robotten løbende lære af sine fejl, og tilrette processen.

- En del af teknologiens stabilitet ligger i, at kraftsensorer måler, om robotten rammer rigtigt i samleprocessen. Hvis robotten rammer forbi, når den skal sætte to ting sammen, så mærker sensorerne det og sender information til robottens computer, så robotten indstilles og forhåbentligt rammer rigtigt i næste forsøg, forklarer lektor ved Syddansk Universitet Christoffer Sloth, der også er projektleder for projektet.

Gennem projektet arbejdes der med montageprocesser fra Terma i stigende kompleksitet, fra kliksamling af komponenter, til skruning og afgratning. Projektets resultater og de udviklede værktøjer bliver løbende demonstreret og evalueret hos Terma, hvor Termas medarbejdere kan prøve de udviklede værktøjer.