Polymermaterialers tæthed, gaspermeabilitet og væskepermeabilitet - Identifikation af lækage mekanisme

Jakob S. Engbæk

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 85.

Polymermaterialers tæthed, gaspermeabilitet og væskepermeabilitet - Identifikation af lækage mekanisme

De same teknikker som bruges til måling af permeabilitet kan bruges til at identificere lækage mekanismer i et produkt.

Generelt er der 3 lækage mekanismer

  • Gennem et "stort" hul
  • Gas opløses i plast/polymer
  • Gas diffundere gennem en eller flere smalle kanaler.

Ved at anvende en blanding af gasser på den ene side eller inde i dit produkt kan vi bestemme lækage mekanismen. Det gør vi ved at måle raten of sammensætningen af den gas der kommer ud. Som gas vælges f.eks. en blanding af to gaser hvor den ene har en lav permeabilitet og den anden en høj samtidig med at den ene er et let og den anden et tungt molekyle.

  • Med et ”stort” hul har lækage gassen samme sammen sætning som start gassen.
  • Hvis transportmekanismen er opløsning af gas i en polymer del af produktet identificeres det ved at den relative gaskoncentration passer med den relative permeabilitet af de to gasser. På den måde kan man også se forskel på forskellige dele af produktet såsom massivt plast og en O-ring.
  • Diffundere gassen ud gennem en tynd kanal vil det lille og lette molekyle lettere komme i gennem og koncentrationen af denne vil være størst.

Opsamling af den undslupne gas kan være en udfordring. Vi har gode erfaringer i at bruge 3D-printede kopper til at opsamle gassen. Ud fra opmåling eller 3D-foto af den aktueller komponent, eller produkt printer vi en ”kop” og bruger en O-ring til at få den til at slutte tæt. Koppen erstatter lavtryks eller sekundær siden i permeabilitetsopstillingen der er beskrevet på forrige side. Med disse 3D-printede kopper med O-ringe kan vi måle både mængde og sammensætning af den gas der kommer ud.

 3D-printed cup for collection of leaking gas

Eksempler på 3D-printede kopper med O-ringe, både aksialt og radialt fit a O-ring er vist. Disse blev printet til et specifikt produkt. 3D printning er en fleksible og hurtig måde at få en ’kop’ til at passe på et specifikt produkt.