Redder uden Skader – færre skader i akut-ambulancetjenesten
Falckredderne hjælper og redder hver dag i deres arbejde syge og tilskadekomne mennesker. Men når man er redder, er man også selv i farezonen for mange typer skader. En del Falckreddere får skader, især rygskader, på grund af deres arbejde med mange løft og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger.
Onsdag den 29. september 2010 lød startskuddet på et to årigt projekt Redder uden Skader. Der blev afholdt kick-off seminar i Faaborg med deltagere fra fem Falck-stationer fra forskellige dele af landet: Slagelse, Tårnby/Vesterbro, Sønderborg, Århus og Thisted.
Interessen var stor, og deltagerne fra stationerne var med det samme engagerede i at bidrage med input og fortælle om erfaringerne fra deres hverdag.
Bjarke Palm, som er falckredder på Tårnby station, var med til kick-off seminaret i Faaborg. Han mener, der er et klart behov for at fokusere på arbejdsforholdene i ambulancetjenesten.
”Der er mange udfordringer i vores arbejde til hverdag i ambulancetjenesten med alt fra tungt udstyr til snævre trappeopgange og løft af patienter. Det gør, at man bl.a. nemt laver nogle dumme løft”, siger Bjarke Palm. ”Det er godt, at der nu tages initiativ til at ændre på forholdene i ambulancen. Der må være mange ting, som kan gøres anderledes” tilføjer han.
Bjørn Sønderby Ølgod er daglig sikkerhedsleder i Falcks tekniske afdeling i Århus. Her tager han sig af de sikkerhedsmæssige spørgsmål for redderne, hvorfor han naturligt blev udpeget som tovholder på projektet ved Falck. Han sagde ved projektets start:
”Den store udfordring bliver at få ændret på arbejdsrutiner og gamle vaner. Derfor er det også meget vigtigt, at vi mere præcist får kigget på, hvordan arbejdsforholdene er ude i ambulancerne. Vi kan jo ikke ændre på det arbejde, der udføres – at flytte en patient fra punkt A til punkt B. Men vi skal finde de ting, vi kan lave om på for at sikre reddernes sundhed i arbejdet”, siger Bjørn Sønderby Ølgod.
Projektet er kommet til verden i et samarbejde mellem Falck og Center for Arbejdsliv på Teknologisk Institut, der har fungeret som proceskonsulenter på projektet. Sammen med de deltagende stationer, har man afdækket skadesbilledet – hvilke skader får redderne, og hvordan opstår de? Og med baggrund i denne kortlægning, har deltagerne i samarbejde med konsulenterne fra Center for Arbejdsliv arbejdet sig frem mod nye løsninger, der kan mindske antallet af skader og forbedre arbejdsforholdene for redderne i den akutte ambulancetjeneste.
Teknisk direktør i Falck, Peter Sørensen, fortalte om sine forventninger ved projektets kick off:
”Det her er det største projekt omkring reddernes arbejdsmiljø i Falcks historie. Det er vigtigt, at vi får afdækket omfanget af skaderne, og hvordan de sker, så præcist som overhovedet muligt, så vi kan gøre arbejdsdagen bedre for vores reddere. Derfor glæder vi os også rigtig meget til at komme videre med alle de gode idéer og få resultaterne implementeret på vores Falck-stationer over hele landet.”
Projektet blev afsluttet december 2012.