Retursystemer - en af vejene til øget genanvendelse af plast

Lars  Germann

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 00.

Billedet viser en masse plastflasker opstillet i en samlet klynge, størstedelen af flaskerne har blå låg undtagen en enkelt som har rødt låg. Billedet er brugt til lederen i Medlemsinformation nr. 5-19

Retursystemer - en af vejene til øget genanvendelse af plast

Leder i magasinet Medlemsinformation, oktober 2019

Virksomheder producerer hver dag mange forskellige emballager, som skal passe til forskellige varers individuelle behov. Det betyder samtidig, at plast-emballager ofte indeholder flere typer af plast, som hver indeholder specifikke egenskaber, der er nødvendige for det produkt emballagen indeholder. I dag arbejder mange virksomheder på at designe deres emballager til genanvendelse, fx ved at producere plastemballager i monomaterialer, som gør det nemmere at genanvende til nye plastprodukter.

Men hvordan genanvender vi de plastemballager, der er i omløb nu? En metode, som flere større danske virksomheder benytter, er at lave ’take-back-systemer’ eller retursystemer, hvor forbrugerne kan aflevere brugte produkter til genanvendelse. Et velkendt, nationalt system, som vi har haft i mange år i Danmark, er Dansk Retursystem, hvor vi afleverer vores flasker og dåser mod pant.

Nogle virksomheder tager imod egne produkter, som Matas, der siden 1995 har modtaget brugte plast- og glasemballager. Andre virksomheder, som H&M, tager imod alt tøj, også fra andre producenter. Det afleverede tøj bliver herefter brugt til andre produkter eller i nye H&M-kollektioner. Et tredje eksempel er IKEA, som tilbyder at afhente brugte møbler til genanvendelse, når virksomheden leverer nye møbler hos kunderne.

Returordninger kan have stor værdi i forhold til genanvendelse, men det kræver en indsats fra forbrugerne, og at de er motiverede i forhold til at aflevere deres brugte varer. H&M giver rabatkuponer til de kunder, som afleverer en pose brugt tøj, mens Arla og Bilka i flere år har benyttet en kampagne til at indsamle plastlåg fra mælkekartoner. Kampagnen "Brug låget" har fået massevis af skoler, institutioner og private til at samle plastlåg mod at få konkurrencekuponer, og siden projektets opstart i 2013 er der indsamlet fem millioner plastlåg, som genanvendes til mælkekasser.

Hvordan genanvender vi til højværdiprodukter?
Ved at oprette retursystemer kan virksomheder tage en stor mængde produkter tilbage, som ikke nødvendigvis stammer fra deres egen produktion, som IKEA og H&M, mens andre, som Matas og Arla, tager deres egne producerede varer retur. Ved kun at tage egne produkter retur, kan virksomheder sikre at kvaliteten af materialet er egnet til genanvendelse. Dog bliver få (plast)produkter i dag genanvendt til produkter at samme (høje) værdi som udgangspunktet. Matas’ plastemballager bliver brugt til produkter som markeringskegler, mens Arlas indsamlede plastlåg bliver brugt til mælkekasser.

En af udfordringerne med returordninger og genanvendelse er, at det indsamlede materiale oftest bliver downcyclet og dermed brugt til nye produkter af lavere værdi end det oprindelige produkt. Udfordringen er omfattende, fordi mange produkter kræver brug af højværdiplast, fx emballage til fødevarer, plejeprodukter eller medicinsk udstyr på hospitaler – alle produkter, som vores samfund har et stort forbrug af.

Du kan læse mere om vores testprojekt, sammen med bl.a. Rigshospitalet Glostrup og Ambu, hvor vi fjerner blødgørere fra PVC fra brugte Ambu-masker og forventer at kunne sende plasten retur til Ambu, som kan benytte plasten i nyt medicinsk udstyr, i artiklen herunder. Hvis projektet bliver en succes, betyder det, at vi kan bringe medicinsk udstyr ind på genanvendelsesområdet, og det vil være et kæmpe fremskridt for genanvendt plast.

Hospitalspersonale indsamler medicinsk udstyr i plast til genanvendelse


Online nyhedsmagasin

Vil du modtage nyheder og artikler om plast og emballage i din indbakke? Tilmeld dig vores online nyhedsmagasin her