Roadpricing - Citylogistik
Road-pricing-temaet skal medvirke til at understøtte innovation i kommuner og virksomheder samt styrke udviklingen af nye teknologier. Arbejdet med de miljømæssige aspekter af godstransporten i Danmark har stået på i mere end 15 år ligesom udfordringer omkring citylogistikken har ledt til en række tiltag i forskellige danske byer.
Det mest optimale ville være at udstyre bilerne med GPS og udstyr, så man undgår bilsluser og galger med kameraer og brobisser. Her kan der peges på GPS-teknologien, som er tiltrækkelig udviklet til også at kunne håndtere løsninger knyttet til f.eks. en betalingsring. I fremtiden bliver det endnu bedre, når det europæiske geopositionære satellit-system Galileo kommer i gang, for så bliver GPS uhyre meget mere præcist. Anvendelsesmulighederne for GPS i bilerne uendelig lang. Det første kan blive indførelsen af roadpricing i hele landet.
Den næstbedste løsning vil være at anvende den, som de fleste kender fra Bro-bizz’er til Storebælt- og Øresundsforbindelserne. Teknologien her er kendt og driftssikker, men kan i princippet gennemføres med det samme.
De mest almindeligt anvendte RFID-baserede løsninger indført i Europa minder om BroBizz systemet fra Øresund- og Storebæltsforbindelserne. I grove træk er BroBizz'en en RFID-tag. Den mere korrekte betegnelse for teknologien er DSRC = Digital Short Range Communication: en standard udviklet specielt til brug på veje for betaling af afgifter
En aktiv RFID-tag (typisk frekvensområde 5,8 GHz) med lang rækkevidde udsender et radiosignal, der bliver opfanget af en læser ved terminalen. Systemet registrerer, hvilken køretøj der passerer gennem anlægget og trækker et beløb fra den tilknyttede konto. Endelig kan automatisk opkrævning ved anvendelsen af GPS være nøglen til udviklingen af informationssamfundet inden for vejtransport, idet det udstyr, der allerede er installeret i køretøjer, vil gøre det muligt at indsætte færdselssikkerhedstjenester, og telematiktjenester, som vil skabe en merværdi for de rejsende: et automatisk nødopkald ved ulykker, tidstro information om trafikafviklingen eller rejsetider osv. Dermed bidrager systemet til at styrke den elektronikindustrien, som er førende på området, og som opfordrer til at gennemføre tekniske standarder, således at en fragmentering af markedet kan undgås. Bilproducenterne vil i øvrigt også få mulighed for at integrere udstyret til automatisk betaling i nye køretøjer.
E&T har gennemført en større test af RFID Brobizz’er
Når brobizzerne testes fysisk ved kørsel igennem betalingsanlæggene på henholdsvis Storebælt og Øresund, er der ikke mulighed for at gennemkøre flere tusinde gange, ene og alene pga. det omfattende tidsforbrug det ville kræve. Omvendt er det mange tusinde biler, der passerer igennem betalingsanlæggene hver dag, hvorfor det også ønskes at se på læsesikkerheden over mange aflæsninger.
Brobizztypen er lidt anderledes end de tags E&T normalt tester. Brobizzen er en aktiv RFID-tag der sender på 5,8 GHz. Med den aktive tag er der også mulighed for at sende på større afstande op til 10-20 m, som det bl.a. er krævet i et betalingsanlæg.