Robotinnovationens maskinrum: Robotter med følesans

Martin Mølbach Olsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 78.

Robotinnovationens maskinrum: Robotter med følesans


Vi fortsætter videoserien, hvor du får et indblik i robotinnovationens maskinrum hos Teknologisk Institut. Denne gang handler det om, hvordan man ved hjælp af kraftsensorer kan give robotter en form for følesans.

I ovenstående video demonstrerer Teknologisk Instituts robotspecialist Martin Mølbach Olsen bl.a., hvordan kraftsensorer på robotter kan gøre dem i stand til at gribe med forskellig kraft om et emne.

FIRE ANVENDELSESMULIGHEDER MED KRAFTSENSORER

Avancerede kraftsensorer bidrager nu til robotternes arsenal af sofistikerede teknologier, der giver robotteknologi flere anvendelsesmuligheder.

Ifølge Teknologisk Instituts robotspecialist Martin Mølbach Olsen har robotterne ved hjælp af avancerede visionteknologier fået øjne, men mange robotter mangler stadigvæk følesansen.

Her giver han fire nyttige anvendelsesmuligheder for at give robotterne følesans ved hjælp af kraftsensorer.

1. Vejning

Når robotten er udstyret med en kraftsensor, er den i stand til at veje de emner, den håndterer - og samtidig differentiere mellem emner, der ligner hinanden, men vejer noget forskelligt. Det gør robotten i stand til fx at mærke, om den har fået fat i emnet, om det er det rigtige emne eller om emnet er fejlbehæftet.

2. Gentagende tryk

Mange montageprocesser kræver gentagende og ensartede tryk for at klikke forskellige komponenter sammen. Her sikrer en kraftsensor, at robotten kan eksekvere uendelige gentagende tryk, med præcis den trykkraft, der kræves for at klikke to komponenter sammen.

3. Emnelokalisering

Man udstyrer ofte robotterne med forskellige kamerateknologier (vision) for at gøre robotten i stand til at finde, gribe fat i og placere emner korrekt. Med en kraftsensor kan man understøtte robottens ”øjne”. Kameraet kan ikke altid se det hele, og når robotten griber fat om emner, der risikerer at hænge sammen, kan robotten ved hjælp af kraftsensoren mærke modstanden og bevæge emnet fri.

4. Konstant tryk

En del processer kræver, at robotten kan bevare et konstant tryk med et redskab til fx at skrue eller polere. Her sikrer kraftsensoren en ensartet og konstant tryk mellem redskab og emne.