
Robotter til grøn omstilling i sundhedssektoren: Lyt til erfaringer fra Center for Bæredygtige Hospitaler
Genanvendelse og genbrug af materialer er et enormt og nødvendigt indsatsområde for sundhedssektoren. Det handler både om grøn omstilling og om at frigøre ressourcer for et i forvejen presset personale.
Vil du være med til at finde de robotteknologiske løsninger?
Så kom og få inspiration, når Teknologisk Institut og Odense Robotics inviterer til netværksmøde med Center for Bæredygtige Hospitaler i Aarhus den 25. august 2023 klokken 09:30-16:00.
Sundhedsvæsenets klimaaftryk er en brændende platform.
Der bruges enorme mængder ressourcer i driften af landets hospitaler og sundhedsinstitutioner. Mængden af handsker, sprøjter og kitler, der ryger direkte i skraldespanden efter én gangs brug, er et tydeligt eksempel.
Den grønne omstilling i sundhedssektoren er langt bagude, og potentialet for genanvendelse er derfor stort.
Og her er robotter og automation en del af løsningen. En lang række teknologier er i spil – fra identifikation af emner, sortering og transport til sterilisering.
Vi har derfor etableret et gratis netværk om grøn omstilling i sundhedssektoren. Netværket vil formidle behov og udfordringer fra slutbrugerne og skabe rum for udveksling og samarbejde mellem slutbrugere og virksomheder samt de deltagende virksomheder imellem.
Første møde blev afholdt på Odense Universitetshospital den 22. juni 2023, Selvom du ikke deltog her, er du mere end velkommen til at tilmelde dig netværket og netværksmøde nummer to.
Inspirationsbesøg med Center for Bæredygtige Hospitaler i Aarhus
Den 25. august 2023 vil Center for Bæredygtige Hospitaler i Region Midt dele ud af deres mange erfaringer og indsatser på området.
Derudover vil Mathias Thøgersen fra Teknologisk Institut, der har stor ekspertise inden for ressourcer og genanvendelse, fortælle om projekter og metoder inden for området.
Efter de inspirerende oplæg byder dagen på workshop-aktiviteter, hvor vi vil begynde at udforske projektmuligheder og potentialer.
Program
09:30 | Kaffe og indtjekning
10:00 | Velkomst og præsentation
Birgitte Sørensen, forretningsleder, Teknologisk Institut
10:15 | Hvordan går det med affaldssortering på hospitaler?
Affaldsbekendtgørelsen stiller også krav om affaldssortering på landets hospitaler, men hvordan går det reelt med det?
I oplægget fortæller projektleder Martin Sundbæk Johansen fra Center for Bæredygtige Hospitaler om, hvordan Region Midtjylland arbejder med affaldsområdet. Ambitionerne er høje, planen er klar, men hvordan går det med de nye arbejdsgange, logistikformer og en til tider konfliktende lovgivning?
11:00 | Design til affaldssortering på operationsafdelinger
I tråd med hendes kandidatprojekt, Design til Affaldssorterende Adfærd på Operationsstuer, vil Henriette Hjortshøj, fortælle om vigtige erfaringer gjort i jagten på den optimale affaldssorteringsløsning.
Hør om sundhedspersonalets behov, de åbenlyse benspænd, og dem der ikke er så iøjefaldende, og mulighedsrummet for strømlinet affaldssortering.
11:30 | De største udfordringer med plast og genanvendelse - og mulige løsninger
Hvad er forskellen på vandflasker og bildæk? Er pantflasker cirkulære? Hvad har LEGO at gøre med sukkerrør?
I oplægget fortæller specialist Mathias Thøgersen fra Teknologisk Institut om de største udfordringer i forbindelse med plastgenanvendelse, og hvordan nye tiltag og teknologier forsøger at løse disse.
12:15 | Frokost
13:00 | Workshop: "Hvis vi kunne smide alt affald i en spand..."
Udforsk fremtiden for bæredygtige hospitaler i en intens og dynamisk session. Sammen dykker vi ned i affaldshåndteringen, kombinerer fagligheder og søger innovative løsninger.
Gennem workshoppen vil du bidrage til en liste over potentielle problematikker, drage fordel af viden fra flere fagområder, være med til at forme konkrete løsningsforslag og give værdifuldt input til den videre proces.
Tobias Uhd og Emilia Herrik fra Teknologisk Institut leder processen - og serverer selvfølgelig kaffe og kage undervejs.
16:00 | Tak for i dag
Målgruppe
Virksomheder, der kunne tænke sig at medvirke til at automatisere, muliggøre og effektivisere genanvendelse af materialer fra sundhedssektoren.
Hospitaler og andre institutioner på sundhedsområdet, der ønsker videns- og erfaringsudveksling og samarbejdsrelationer inden for arbejdet med grøn omstilling.
Tid og sted
Fredag den 25. august 2023 klokken 09:30-16:00
Teknologisk Institut
Kongsvang Alle 29
8000 Aarhus C
Foto/video
Der vil blive taget fotos og video på dagen til ekstern kommunikation. Ved deltagelse i arrangementet accepterer du dette.
Odense Robotics er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen samt Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse