Sådan hjælper du dørsøgende demente

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

-

Sådan hjælper du dørsøgende demente

Spørger man de ansatte i ældreplejen, mener en ud af tre ikke, at der er tilstrækkelige tiltag for at forhindre dørsøgende demente i at forlade deres hjem og fare vild. Det skriver Fagbladet FAO.

Men med forskellige teknologier kan man både understøtte, sikre og skabe tryghed for personer, der fortsat ønsker og bemestrer at bevæge sig frit rundt i lokalområdet og samfundet. Svagere personer, som ikke bemestrer at forlade matriklen eller gå ud af hoveddøren til frostvejr, nattemørke, trapper, trafik mm. kan også hjælpes med teknologi. Lone Gaedt, seniorkonsulent hos Teknologisk Institut, forklarer herunder hvordan.

Personer med demens er unikke
Alle personer med demens er unikke, og de kræver hver deres hjælp. Nogle gange i form af en kombination af teknologier. Teknologierne bør introduceres og implementeres tidligt i sygdomsforløbet, og skal virke fra dag 1. Det er også vigtigt at følge op/justere på teknologierne og inddrage evt. pårørende. 

Teknologierne fordrer personens samtykke, da der er tale om overvågning og indgreb i den enkeltes selvbestemmelse i forhold til magtanvendelsesreglerne i Serviceloven. Læs mere om loven her: goo.gl/iDagwE

Mange af teknologierne virker ved at være opkoblet til plejecentrets kalde-kommunikationsanlæg. Jo nyere plejecentrets eget anlæg er, desto nemmere er det at koble den nye teknologi på. 

Nogen er meget mobile
Under denne gruppe hører borgere, der færdes fint i trafikken og kan finde vej i området, men som har brug for sikkerhed og tryghed.

Det kan være i form af: En brugervenlig og enkelt designet telefon, så de kan ringe eller blive ringet til. Teknologien bør også kunne lokalisere personen, hvis vedkommende ikke tænker på eller vil spørge andre om hjælp, eller befinder sig et sted, hvor der ikke er nogen at kontakte.

Denne gruppe borgere har typisk glæde af en telefon - husk at tjekke om den er opladet - eller andre teknologier med indbygget GPS. Eksempelvis en smartphone, som jo kan lokaliseres (af nærtstående eller politi) eller GPS indbygget i armbåndsure eller skosåler.

Nogen er godt mobile, men trafikblinde
Denne gruppe bemestrer med et godt bentøj fint at gå (langt), men ikke at færdes i trafikken, at tage vare på tog, moser, havnebassiner og deslige. Teknologi kan her advisere personalet, når vedkommende passerer 'havelågen'.

Det kan være: Et magnetfelt, positionsmelder eller demensring, der omkranser området. 

De nævnte teknologier skal kombineres med, at borgerne har en sensor på sig. Sensorer kan fås som en brik i skoen, knap i tøjet eller en sender på håndleddet, i dametasken eller syet ind i frakkeforet. Sensoren advarer personalet om, at vedkommende er på vej af sted.

Nogen er mindre mobile
Her er tale om personer, der har brug for at blive hjulpet, inden de træder uden for plejecentrets hoveddør, da de kan finde på at gå uden for i vinterkulden uden passende overtøj. Denne gruppe har typisk glæde af en personlig sender/sensor, som de har på sig. Sensoren registrerer, når vedkommende f.eks. er ved plejecentrets udgangsdør og sender besked til omsorgspersonalets telefoner.

Der findes også sensorer, der automatisk låser og blokerer hovedudgangsdøren, så vedkommende ikke kan komme ud. Derudover findes der borgere, der ikke kan tage vare på sig selv, stiger ud af sengen eller går ud af egen bolig, hvis de eksempelvis er desorienterede eller delirøse efter en operation, ved dehydrering, sygdom, kognitive forstyrrelser eller andet. De har typisk glæde af en teknologi, der registrerer lige så snart, de sætter sig op i sengen eller stiger ud af sengen.

Det kan være: En trådløs sengevagt, en trædemåtte, en intelligent seng eller intelligente sensorer.

Ovenstående artikel er en let redigeret version af den, som også er publiceret i Fagbladet FOA.