Sådan kan du brandforebygge med teknologi – og forhindre dødsfald

Samuel  Brøgger

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 66.

tændstikker med ild i

Sådan kan du brandforebygge med teknologi – og forhindre dødsfald

Har din kommune en nultolerance for dødsbrande? Så skal du læse med her.

I 2016 omkom 52 mennesker i dødsbrande i Danmark, hvoraf en stor del af tilfældene skyldes rygning. I syv af tilfældene opstod branden på plejehjem og beskyttede boliger, mens de resterende 45 tilfælde opstod i villaer, lejligheder og andre boligtyper.

Selv om røgalarmer er et glimrende og obligatorisk redskab i et hvert hjem og institutioner med borgere, kan de ikke i sig selv slukke brande. Borgere med svær demens, kognitivt skadede personer eller misbrugere kan nemlig have særlige behov, fordi de ikke kan registrere eller forstå alarmeringen fra røgalarmen.

Derfor kræver det, at man tænker brandforebyggelse ind i hverdagen, udforsker eksisterende teknologier og får mere viden på området. Med disse simple tiltag kan du nemlig være med til at redde menneskeliv.

Seniorprojektleder Lone Gaedt fra Teknologisk Institut har beskæftiget sig med brandforebyggende teknologi.

- Tallene taler sit tydelig sprog for, at man er nødt til at skrue op for brandforebyggelsesindsatsen og redde flere liv, end man gør i dag, siger hun og fortsætter.

- Al den stund man kan undgå, at mennesker forlader denne verden på grund af en ulykke som for eksempel en brand, er det selvfølgelig værd at gøre. De pårørende og nærtstående involverede bliver også mærket af sådan en alvorlig ulykke, og det har menneskelige omkostninger.

Hun peger på, at brandforebyggende teknologi fungerer bedst, når den er usynlig i hverdagen og hverken generer borgere eller medarbejdere.

- At teknologien er lille, placeret skjult eller 'ude af øje', gør det nemmere for borgeren at acceptere løsningen, fortæller hun.

To eksempler på brandforebyggende teknologi, man kan implementere hos institutioner eller i boliger, er SafeVents Safe Granny og Fire Eaters brandsikring Inergen.

SafeGranny er et vandtågeanlæg, der kan bruges til beskyttelse i private hjem, ældrecentre og institutioner. Anlægget er designet med henblik på hurtig branddetektering og hurtig automatisk brandbekæmpelse med en tåge af vand.

Inergen anvender slukningsprincippet iltfortrængning. Med iltfortrængning nedbringer man iltniveauet i et lokale, så branden ikke kan ”ånde”, hvor resultatet er, at branden slukker inden for meget kort tid.